Само в 7DniSofia.bg

Непело: Родители отказват PCR тест за децата, но пият белина

пср тест дете

Много родители стават жертва на налудничави конспиративни теории по повод на пандемията в социалните мрежи. За това алармира пред „Марица“ д-р Костадин Сотиров, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Според него, в кабинетите на колегите му има наплив от хлапета с оплаквания за сезонни вирусни инфекции – хрема и кашлица. Същите симптоми обаче се проявяват и при новия вариант на коронавируса Омикрон. Единственият вариант да се разбере от какво са болни е да се направи бърз тест или PCR.

„Родителите обаче не се съгласяват да се изследват наследниците им, защото не искат да им бъркат в носа. Вярват, че клечката пробива тънка кост, която е свързана с мозъка и по този начин се източва ликвора (гръбначно-мозъчната течност) на децата. Други пък са категорични, че по този начин се взима ДНК на подрастващите и след това може да се прави всичко с него“, коментира някои от циркулиращите абсурдни хипотези д-р Сотиров. В същото време обаче много пациенти смело се самолекуват с белина и ветеринарни лекарства като ивермектин, които могат да навредят на организма.

Добрата новина е,че съществена разлика в терапията при вирусната инфекция и при Омикрона няма. На хлапетата се препоръчва да приемат повече течности, при температура над 38 градуса им се дават лекарства за понижаването <210>. Предписва се и сироп за кашлица, и пръскало за хрема. „Антибиотикът категорично не действа на вирусите. Хранителните добавки също нямат полезно действие“, заяви още шефът на джипитата.

Страх от PCR теста се ширел и сред част от възрастните. Те предпочитали да си направят бърз антигенен тест. „Смятат, че по този начин няма да им бъркат толкова дълбоко в носа. И двата метода се правят по един и същ начин. Само пред моловете и заведенията се прави с повърхностно леко гъделичкане на носа, като целта е да не може да се вземе хубаво секрет, пробата да бъде отрицателна и хората да отидат да си изхарчат парите“, убеден е д-р Сотиров.

На фона на ръста от новозаразени от COVID-19 личните лекари наблюдават и още една притеснителна тенденция – отлив на желаещи да се ваксинират. Според тях напливът е бил само през месеците ноември-януари заради бустерната доза, както и в началото на годината заради добавката от 75 лв. за пенсионерите. Сега желаещите, които се решават на крачката да се имунизират, са намалели три пъти. Докато преди е имало по 20 000 бити ваксини на ден в страната, сега те са по около 5000 на ден.