Вицепремиерката Калина Константинова – кадър на „Да, България“ и „Америка за България“

8c93962c16498e1a23c369e1999324e7

Вицепремиерката Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление на страната, беше официално представена преди минути като част от правителството на Кирил Петков.

Калина Константинова беше заместник на Петков, когато той беше служебен министър на икономиката. В действителност тя е кадър на „Да, България“.

Константинова е била член на партията на Христо Иванов и част от първата фракция в тази партия заедно с Кирил Петков и баща му.

Калина Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания.

Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор.

Семейна, с едно дете.

„Отраснала съм в Овча купел, завършила съм в Щатите и в Англия. Учила съм икономическо развитие или как една бедна страна може да – стане богата. Живяла съм в Лондон, Париж, Сингапур, Ню Йорк и съм опознала крайната цел. С тази мисия се върнах в България. От тогава до сега се опитвам да заходя тази задача от всички посоки – работила съм в публичния, частния, неправителствения сектор“, каза тя при представянето си по време на пресконференцията на „Продължаваме промяната“.

Тя е работила и като съветник на Асен Василев по време на мандата му като служебен министър на икономиката през 2013 г., а през 2014-2017 г. е била съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на административната реформа.

Константинова е работила като икономист в гражданската организация MoveBG (2013-2014), a през 2017-2019 ръководи програмата на „Америка за България“ за бизнес среда. В последните две години е била главен търговски директор на компанията за IT сигурност LogSentinel.