Само в 7DniSofia.bg

СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ: Кирил Петков крие тайни връзки със съмнителни партьори

кирил петков асен василев

В света на бизнеса маркетингът продава и носи печалба. В политиката също. Какво обаче се крие под тази напудрена рекламна фасада избирателите обикновено научават прекалено късно. И всички плащаме за това, пише Zona News. Медията прави скандални разкрития за „тъмната страна на бизнеса на Кирил Петков“.

Ето какво крие Кирил Петков според цитираното разследване:

Лесно се приема за даденост, че Кирил Петков е изключително успешен сериен предприемач, който създава печеливши бизнеси от нулата. И се отказа от всичко това в полза на родината. Оказва се обаче, че всички по-успешни серии на сериала Петков са финансирани от един продуцент неговият американски партньор – Майкъл Карш. Във всички епизоди Петков играе по-скоро ролята на местен фасилитатор, маркетинг сътрудник и рекламна усмивка, отколкото на движещата бизнес сила.

Няма нищо лошо в това да имаш благодетел и да управляваш чуждестранни инвестиции в България – дори напротив. Поне до момента, в койТО преувеличаването и приписването на еднолични заслуги и успехи не станат също част от репертоара на самообявилите се за нови политически спасители. Тук не става дума само за Петков, но и за хората около него – от скандалите и съдебните дела между съдружници във фирмите около Асен Василев, до Даниел Лорер, който обича да се хвали, че е участвал в многомилиардната продажба на бившата си фирма на гиганта Hewlett-Packard, но пропуска да каже, че той е бил просто служител в тази компания.

Част от бизнесите, в които Петков участва са сравнително печеливши, но не може да се каже, че изпълняват друго освен да носят печалба на съдружниците в тях, тъй като създават почти нулева заетост на пазара на труда.

Провиотик АД

В рамките на 3 месеца през 2014 г. се ражда „Провиотик“ АД. През февруари 2014 г. е учредена компанията „Майкъл Кирил“ ЕАД (ЕИК 202930997), с едноличен собственик притежаваната от Кирил Петков „Верита“ ЕООД. Веднага след това „Майкъл Кирил“ ЕАД се преименува на „Провиотик“ ЕАД, след което пък се преобразува в акционерното дружество „Провиотик“ АД, което продава едноимения пробиотичен продукт под бранда „ПроВиотик“. Акциите на компанията първоначално са разделени по равно между компанията на Петков „Верита“ ЕООД и Майкъл Карш, а след 2019 г. в Търговския регистър откриваме Майкъл Карш като действителен собственик.

По същото време през 2014 г., компанията „Инотера“ ЕООД (ЕИК 201474512), собственост на Петков, се преобразува в МАЙКЪЛ КИРИЛ ООД, също с поделено участие от по 50% между Майкъл Карш и „Верита“. Дейността на Майкъл Кирил ООД е свързана екслузивно с Провиотик – търговия на едро на биологичен продукт – пробиотик на основата на бактерията лактобацилус булгарикус в страната, ЕС и трети страни.

Колко успешен всъщност е бизнесът на Провиотик?

Продуктът ПроВиотик всъщност се произвежда от „Генезис лаборатории“, която има патент върху щамове от бактерията и произвежда добавката у нас. Същевременно, докато Петков усилено маркетира продукта като уникален, много успешен и продаващ се на 4 континента, финансовите показатели говорят са далеч по-скромни. Според финансовия отчет на „Провиотик“ АД, оборотът на дружеството през 2019 г. възлиза на 1 милион лева, а това на Майкъл Кирил ООД на малко над 1.8 милиона лева. Все показатели, които не са съизмерими с претенциите на компанията и секторът, в който оперира, особено като се има предвид и единичната цена на продукта (около 50 лв. за 30 капсули в България и 50$ в САЩ).

По-важното, този бизнес не създава заетост. В Провиотик АД няма данни за наети служители, а осигурените лица в Майкъл Кирил ООД към юли 2021 г. са само 6. Освен началния капитал, който предполагаемо идва основно от Майкъл Карш (както и от бизнеси, свързани с него, в които в последствие Петков влиза, виж по-долу), маркетинговият имидж на компанията също се оказва преувеличен и основно заслуга на американеца.

Майкъл Карш е бивш служител на Сорос Фънд Мениджмънт и основател на хедж фонда Карш Капитал (Karsch Capital), преди да стане изпълнителен директор на Juice Press – компания за био сокове с около 100 магазина в САЩ. Тук стигаме до прословутото попадане на продукта в списъка с избрани продукти на един от броевете на списанието на Опра. Маркетинг популярността на Провиотик в САЩ е изцяло благодарение на Майкъл Карш и Juice Press. Карш започва да добавя пробиотика в соковете на компанията, което повишава популярността на Провиотик в страната и така се стига до списанието.

Джъмбо Плаза

Първоначалния тласък в бизнеса Петков получава отново от Майкъл Карш. Преди да смени собствеността си през 2018 г., Петков е управител на дружеството инвеститор в т.нар. Джъмбо Плаза на бул. Ботевградско шосе в София – БИ ДИ СИ ЕООД. Първоначално дружеството е еднолична собственост на компания, регистрирана в Нидерландия, а след това мажоритарен собственик става именно Майкъл Карш. За добре свършената работа на терен, един месец преди компанията да смени собствеността си, Петков става съдружник с малко над 27% (по-голямата част прехвърлени от Майкъл Карш), след което продава дяловете си като част от сделката по продажбата.

Волаком АД

Подобна е и ситуацията с компанията Волаком АД, учредена през 2012 г. от Майкъл Карш, Джон Ларе и Петков. В последствие Петков и Майкъл Карш бързо излизат от компанията, без да оставят следа, нито откъм финансови резултати, нито откъм заетост.

Петков без Карш

Всъщност има само 2 фирми, в които Кирил Петков участва без присъствието и финансирането на въпросния Майкъл Карш. Едната от тях е вече споменатата „Верита“ ООД, чрез която Петков участва в съвместните бизнеси с Карш в България – приходите на фирмата са изцяло от участия в дъщерни, асоциирани и смесени предприятия. Втората е „Скиноа“ ООД, в която дял има и Асен Василев, чрез „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД – еднолична собственост на Василев, в последствие прехвърлена преди той да заеме поста на финансов министър. „Скиноа“ е създадена през 2014 г. и на практика никога не е извършвала дейност.