Само в 7DniSofia.bg

Политологът доц. Стойчев изумен от Радев: Те го питат за Пламен Узунов, той гледа като игуана

стойчо стойчев

Ясно е, че който влезе в тази битка и в българската политика изобщо няма как да остане чист. Но обществеността като че ли претръпна някак си на тези неща и не се приема толкова трагично, че някой някого плюе. В интерес на истината срещу Анастас Герджиков трудно може да се изкара нещо смислено, а пък тези, дето го плюят, са за далеч по голямо укоряване. Това коментира пред „Труд“ политологът доц. Стойчо Стойчев на въпрос за нападките срещу кандидата за президент проф. Анастас Герджиков.

„Онзи прословут договор с майка му за 9 хиляди лева не е никакъв конфликт на интереси- ами това е начинът, по който плащат за научните проекти в Университета. Майката на Герджиков е професор в СУ, договорът се сключва по доклад за ръководител на проект, а ректорът парафира. Радев има далеч повече неща, за които може да бъде укорен. Например конфликт на интереси за „Грипен“-ите. Не може да си бил до оня ден шеф на ВВС, правиш си служебно правителство и то решава каквото му наредиш. Това е изключително грозно. Да не говорим за неговия съветник по антикорупцията Пламен Узунов какви чатове води с бизнесмени и какви снимки му изкараха, а той го държи. Така че Румен Радев просто няма за какво да критикува Герджиков. И тези критики издават по-скоро някаква слабост или злост. Ако Радев гледа да запали фитила на Бойко Борисов, който лесно се пали и си изпуска нервите – тази стратегия да я прилага на Герджиков е по-скоро глупост или показва някакъв вид притеснение, отколкото самоувереност на човек, който влиза като победител в тази борба“, категоричен е Стойчев.

„Политическият терен до такава степен е радикализиран и основно си говорят агитките, а на тях каквото и да им приказват, те си знаят техния отбор. Добро-лошо, винаги са си с техните. Въпросът е за тези, които до голяма степен са отвратени ОТ политиката, по-умерените избиратели, които искат да чуят трезви аргументи – дали този тип кална кампания ще ги отблъсне от участие в изборите или напротив – ще ги мотивира. И тогава ми се струва, че кандидатът, който е по-обран, по-умерен, ще спечели, защото като цяло българите не харесват крайни изказвания и харесват умерените. Ако има двама събеседници в едно студио и единият се пеняви и вика, а другият и нищо да не каже, хората ще харесат спокойния събеседник. Радев трябва да застане и да говори по същество, но той просто няма какво да каже по същество, освен за ГЕРБ и техните кражби. Ако го няма ГЕРБ, той няма да има за какво да говори“, споделя политологът.

„Според мен на този тип нападки не трябва да се отговаря изобщо. Това е метод на КГБ-на вмирисаната сельодка. Като те натъркат с нея, почваш да миришеш на вмирисана риба и всички почват да бягат от теб. Идеята е да се пазиш максимално, защото целта на нападките е да се потопиш още повече във вмирисаната сельодка и да почнеш да се обясняваш. И отиваш на кино. Бойко Борисов горе-долу го е овладял – като го питаха за чекмеджетата, седи, гледа и нищо не казва. Така трябва да прави и Герджиков. Между другото, Радев реагира по същия начин. Те го питат за Пламен Узунов, той гледа като игуана“ продължи експертът.

По думите му всичките кандидати са в Инициативни комитети, защото партиите изкопаха помежду си такива пропасти, че вече много трудно може да се говори за каквото и да било сътрудничество. „А един кандидат за президент трябва да търси по-широка подкрепа, за него да гласуват и от други партии. И ако е партийна фигура, другите партии няма как да обясняват защо го подкрепят. А ако един такъв кандидат се провали, провалът ще си бъде негов и на инициативния комитет. Ако спечели, успехът ще е за партията. Както винаги прави БСП“, уточни той.

„Изборите две в едно са изключително вредни за България. Едно, че хората масово не знаят за какво ще гласуват, смесват символи, гласуваме за тоя, за оня – въобще пълна каша. Това не е Швейцария да Отидем да гласуваме едновременно на 36 референдума, като за всеки въпрос имаш предварително мнение. Разбира се, ще има и едни поне 100 хиляди гласа за първия на първия тур. Те ще дойдат от хората, които винаги гласуват за победителя“, заключи доц. Стойчев.