Само в 7DniSofia.bg

Брутален трафик е регистриран при кибератаката на Преброяване 2021

преброяване

Брутален трафик, равен на целия влизащ в България трафик на интернет, е бил отчетен по време на хакерската атака срещу електронното преброяване, предава БНР.

Това каза Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“.

Красимир Симонски каза, че:

„Този трафик беше с размерите да запълни целия международен капацитет на България – интернет вход.

Атаката е достигнала 250 гигабита в секунда. Това е все едно в едно шише да наливате през тясното гърло много повече вода – знаете, че се получава задръстване“.

Проверките на кибератаката продължават. Красимир Симонски посочи, че изводите насочват и към това, че може би кибератаката е целяла съвсем съзнателно електронното преброяване да бъде блокирано:

,,Натам водят изводите, абсолютно, това е и заключението. НСИ и цялата ни държава е станала жертва на някакви доста лоши и зли помисли. Тук може да се потърси и къде е мотивацията.

Но някой може би е имал интерес да спре това преброяване или да го дискредитира, да го направи по начин, по който да не се постигне ефектът от това преброяване“.

В националната статистика са отчели потенциалните рискове при влизането в системата и запазване сигурността на данните, но не са се замисляли „за достъпа до системата така сериозно“, каза Красимир Симонски.

Заради проблема НСИ спря за малко електронното преброяване още на старта му.

Срокът за неговото провеждане беше удължен до края на септември.