Само в 7DniSofia.bg

Доц. Мангъров: Само преболедувалите Ковид-19 са защитени от всички мутации

атанас мангъров

„Изкаралите Ковид-19 по естествен път са защитени от всичките му мутации – индийски, британски, южноафрикански“, каза доц. Атанас Мангъров на брифинг на ПП АБВ.

„Ваксинираните са застрашени от заразяването с тях и това ще наложи да се ваксинират с трета и с четвърта доза“, добави той, като коментира Националния план за справяне с коронавируса, изготвен от служебното правителство.

Според доц. Мангъров в момента хората не разполагат с достатъчно информация за ваксините и тяхното действие

Инфекционистът не пропусна да спомене известните странични ефекти на препаратите.

Според доц. Мангъров, ваксинирането срещу Ковид-19 трябва да е личен и информиран избор. Той подчерта, че ваксините срещу коронавирус са начин за предпазване, но те са натоварени със свръхочаквания от хората, предаде БГНЕС.

„Основният аргумент, който подхранва съмненията в това отношение е, че въпреки, че ваксините са правени на милиони хора, преди поставянето им се иска информирано съгласие и отговорността за всички странични реакции се прехвърля върху правещия си ваксина. Производителите и държавата са освободени от отговорност. Ако нещата бяха така, както ги представя здравният министър и хората от МОН, нещата нямаше да са по този начин, защото при нито една от всички ваксини, които се използват рутинно, не се изисква такова информирано съгласие“, коментира той.

„Те се представиха като нещо, с което тази пандемия ще приключи, ако всички се ваксинират. Вижда се, че това не е така. В страните, които са напълно ваксинирани, например Израел, се наблюдава ново нарастване на случаите на заразени с коронавирус, и то сред ваксинирани хора“, посочи доц. Мангъров.