Само в 7DniSofia.bg

Георги Панайотов изригна за инцидента с майор Терзиев: Да спрат спекулациите!

майор терзиев

„До две седмици ще приключи работата на разследващите от Военна полиция по инцидента, при който загина майор Валентин Терзиев“, това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Официалният доклад ще бъде в две части – класифицирана и некласифицирана.

„Веднага ще го оповестя“, увери министър Панайотов, цитиран от БНР.

Запитан има ли някой интерес истината по случая да бъде потулена, военният министър подчерта: „Естествено, че няма такъв интерес.“

Според Панайотов има максимална прозрачност в хода на проверките и по всеки детайл.

Да спрат спекулациите и заблуждаващите мнения „на десетките т.нар. експерти“, апелира отново министърът на отбраната. По думите му това още повече задълбочава негативните настроения и пречи на разследването.

След срещите си с пилотите и техническия състав в база „Граф Игнатиево“, където работеше загиналият при инцидента край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, Панайотов сподели, че те са принудени да преодоляват насаждания страх за бъдещето на авиацията.

„Не са технически неизправни самолетите“, увери военният министър.

„В сила е рамков договор с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддържка на тези машини. Предстои сключването на ново споразумение за поддръжка“, обясни Панайотов.

„Ако не се беше случило това нещастие с майор Валентин Терзиев, той лично щеше да има нальот някъде около 60-70, може би дори 80 часа само през тази година. Графиката на летателните часове тръгна нагоре, защото се поддържа техниката“, така Георги Панайотов отговори на някои от критиките за малко часове във въздуха на професионалните летци.

„Търсенето на опции за интегрираната поддръжка на МиГ-29 ще бъде разгледано скоро на Съвет по отбрана“, съобщи още той.

„Направил съм необходимите първи крачки. Няма да имам време да ги извървя“, категоричен бе служебният министър на отбраната.