Само в 7DniSofia.bg

Заплашвали лекари за подписката в „Александровска“

192790989_10158484729443369_7270491924099518528_n

На нечовешки натиск са били подложени лекарите, сложили парафите си под подписката с призив да не се сее разиденинение в „Александровска“ болница след серията медийни удари, разкрили тежкото финансово състояние на лечебното заведение, научи Lupa.bg.

По наша информация част от висшата администрация на болницата е започнала да привиква шефове на клиники още в началото на миналата седмица да подкрепят проф. Борис Богов и заместниците му, защото в противен случай щели да бъдат принудени да се разделят с постовете си. За заплахи намекна днес и досегашният член на Съвета на директорите доц. Александър Оскар, който хвърли оставка от поста си.

По информация на Lupa.bg лекарите и медицинските специалисти в болницата са около 1400 души. Едва 610 от тях се подписаха под декларацията. Отделно административният щаб наброява стотици.

Междувременно бившият здравен министър д-р Таня Андреева коментира, че тежкото финансово състояние на болницата е от управлението на проф. Константин Ангелов, като неин изпълнителен директор. Това е първоначалният извод от проверката, назначена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„През 2014г. болницата беше с около 4 млн. лв. задължения. Днес натрупаната загуба е около 68 млн. лева /включително и просрочени/, което повдига въпроса – към декапитализация ли се води болницата“, посочва д-р Андреева.

„Войната, която настоящето ръководство започва срещу лекари, които искат да знаят истината и дали болницата им има бъдеще, ми прилича на лош филм, в който на всяка цена трябва да се затвори устата, а най-добре и ушите, и очите на търсещите истината. Познавам от 25 години двама от споменатите в статията колеги- д-р Грибнев и д-р Койчев. Изключителни! Лекари с подготовка, грижа за пациента и Човеци за страдащите“, допълва още д-р Андреева.

Тя определя като ченгеджийски схемите, които започват да се прилагат и говорят, че жилката на истината е напипана и напомня, че проф. Богов е назначен лично от проф. Ангелов в качеството му на тогавашен здравен министър.