Христо Стоянов: Думите на Рашков „бивши хора“ само потвърждават „тенденцията Радев“ за чистките. Вече издават присъди и разчитат на преврати!

бойко рашков

Поредният скандал, който сътвори МВР шефът от кабинета на Румен Радев Бойко Рашков, взриви обществото. Репликата „Чувам нагли изказвания от бивши хора, може би ние трябва да осветим някой“, изречена от Рашков в интервю пред Сашо Диков, предизвика лавина от коментари.

Думите на соцкадъра върнаха историческата лента в мракобесните времена на тоталитарния комунизъм, когато чекистите наричаха своите опоненти „бивши хора“, а саморазправата с тях беше следващият ход на КГБ и българската ДС.

С тази реплика Рашков се хвърли да брани свързаната с Васил Божков Елена Фичерова, която той назначи за своя съветничка, изтъквайки нейните „високи професионални качества“. Въпросната жена е и учредител на партията на хазартния бос беглец, и кандидат-депутат от листата му, преди да акостира на висока позиция в кабинета на Румен Радев.

Специално за ПИК писателят Христо Стоянов коментира „изпуснатата“ в ефир реплика на Рашков за „бившите хора“.

„Бойко Рашов показа, че той не е от хората. Защото няма бивши хора. Или има хора, или няма хора. А хората или са човеци, или не са човеци“, заяви Христо Стоянов.

Той бе категоричен: „Не само той, въобще това е тенденция, това е „тенденцията Радев“ за чистенето. Лошото е, че го правят със самочувствието на „оставащи за дълго“. Със самочувствието на оставащи вечност“.

„Така, както навремето кръгът около Тодор Живков нямаха лични апартаменти, лични коли, защото за тях държавата беше тяхна. Така и тези. Просто си личи от кое котило са. Те не разчитат на едни демократични промени. Те разчитат на преврати. Всъщност как идва комунизмът? – С преврат. Как идва Румен Радев? – Пак на принципа на преврата. Това не може да се оприличи по друг начин, освен като преврат“, заяви писателят.

Той сподели още: “ Мен ме притеснява техният опит да се задържат. Мен не ме притеснява тяхното говорене. Тя риториката ми е позната. Лошото е, че тя е тяхната същност. А най-лошото е, че хората не обръщат внимание на това“.

„Цялата трагедия е, че те не разчитат на съдебни решения. Те вече издават присъди. Каква е цялата тази история с МВР, освен издаване на присъда? Какво е отношението към Бойко и към ГЕРБ, освен издаване на присъда? Те не са стигнали до съд“, заяви Христо Стоянов.

ПИК