Плевнелиев алармира: Радев установи тоталитаризъм – оглави ченгеджийските атаки на Рашков срещу „бившите хора“

714087

Президентът Радев, колкото повече е уверен в това, че ще бъде преизбран, толкова ще сбърка в преценката си.

В момента имаме една абсолютна тоталитарна власт – в ръцете на Радев. Това не е надграждане на демокрация, както ни учеше президентът Желев. Президентът Радев не е демократ, защото той не спазва Конституцията. Никой президент досега не се е опитвал да води битки за властта, да сее разделение в обществото, да говори за „изчегъртани“ българи. Той е популист. А популистите не са демократи.

Това заяви пред БНТ президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев. Той бе категоричен, че служебният кабинет изпълнява ролята на предизборен щаб на президента Румен Радев.

„Извинете, но Мая Манолова какво е? Статукво! И то дълбоко. Как така изведнъж тя стана „ново начало“? Каква промяна са върнатите агенти на Държавна сигурност? Бойко Рашков, другите хора, ами агент „Майстора“? Това е ситуация на изключителна опасност! Нашата демокрация в никакъв случай не се надгражда. Напротив!“, заяви Плевнелиев.

Той бе категоричен, че обществото иска факти и доказателства за доброто, а не само за негативното:

„Да сте видели някой германски президент да нарича свой политически опонент „Мутра“? Радев нито спази демокрацията, нито надгради институциите. Разбира се, ние се надяваме, говоря като надпартиен президент – дайте този път да е различно, да не сме в ченгеджийските сценарии – да излиза министър на вътрешните работи и да говори за „бивши хора“. Ако искате да надградите българската демокрация, покажете с факти. Към момента това, което най-много ме смущава е, че самият президент не спазва конституцията – той получи еднолична власт“.

Плевнелиев изтъкна, че като президент е получавал похвали за работата му с ДАНС „по руската линия“: „Ние забравяме, че в ден на избори и референдум в България, нашата демокрация беше атакувана с най-мощната кибератака – през 2015 г. Това работехме с ДАНС и всички служби и тогава господин Георгиев (като шеф на ДАНС) посочи в доклада си, че тази кибератака бе извършена от руска хакерска група. ДАНС работи отдавна по руската линия и вярвам, че има тук ЛИЧНО отмъщение“.

Коментирайки думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов „Мен ще ме арестуват“, той заяви: „Демократичността се базира на правила и институции, които спазват тези правила. Служебното правителство даде заявка за справедливост и възстановяване на държавността. Е, как възстановявате тази държавност, като уволнихте абсолютно незаконно главния секретар на МВР? Като обезглавихте „Вътрешна сигурност“ на МВР, като медиите (1 страница на „Капитал“) обявиха Бойко Рашков за „джедай“. Ние започваме все повече да се противопоставяме и мразим. Кой инициира това нещо – държавният глава. С високо вдигнат юмрук… Как ще възстановим държавността като нарушаваме законите?!“.

„Не съм член на политическа партия ГЕРБ, но съм убеден демократ и съм благодарен на ГЕРБ, защото с тях постигнахме много. Те вкараха България по пътя към Еврозоната, промениха програмата към моздернизация и развитие. Нека държавният глава да не бъде само фронтмен на някакви атаки, извършени от агенти на ДС, а да бъде благороден и да каже – аз съм президент на всички българи и ГЕРБ свършиха добра работа тук и тук, благодаря ви. Толкова ли е черен Бойко Борисов, че трябва да го заплашват? Ние в момента даваме цялата власт в ръцете на популистите в България. Слави Трифонов – какво ще направи за България? Освен, че е стартирал противоконституционен референдум? Демократ ли е той – не, защото е нарушил конституцията. Кой ще вземе властта, накъде ще тръгне тази държава?“, отправи риторичен въпрос Плевнелиев.

Той нарече „партиите на протеста“ популистки партии-защото протести е имало и ще има: „Те трябва да изберат да работят или с ГЕРБ, или с БСП. И тъй като няма как да работят с ГЕРБ, ще търсят своето сътрудничество с БСП. Това трябва да решат и от ИТН“.

„Прави се опит да бъдем отклонени от правилната посока – през 2024 да влезем в Еврозоната. Каквото и да се случи в България, тя ще бъде на по-сигурно и спокойно място. Но днес нашата демокрация по скоро е в опасност“, заяви Росен Плевнелиев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории