Фандъкова: Родители да получават компенсация, дори и детето им да не е прието в градина в съседен район

Фандъкова Достойните Българи (36)

Право на финансова компенсация да имат и родители, чиито деца не са приети в детска градина в съседен район. Това е едно от предложенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова за промяна в механизма за получаване на компенсации за неприети в детска градина деца, научи „24 часа“.

Целта на предложените промени е финансовите компенсации да стигнат до повече родители.

Така Столичната община предлага право на средствата да имат родителите, чийто деца не са приети в административния район по настоящ адрес, като се премахне условието детето да не е прието в детска градина в съседен район.

В започналия процес на прилагане на Наредбата за изплащане на средства на родители с деца, които не са приети в държавни или общински детски градини на Министерство на образованието и науката се констатира, че част от критериите ограничават получаването на компенсацията. Поради големият мащаб на София и районното деление, предлагането на свободно място в съседен район често е прекалено отдалечено от местоживеенето на детето и не представлява приемлива възможност.

Освен това Столичната община предлага да бъдат разширени професиите на лицата, които отглеждат и обучават децата, при което се предоставя компенсация. По действащите критерии средства се предоставят само, ако родителят има договор за обучение с лице, което отговаря на изискванията за длъжността учител в детска градина или в подготвителна група.

„Предлагаме към това изискване да се добавят и други педагогически специалисти, като педагогически съветник, логопед, психолог и др., както и студенти в педагогическите специалности“, каза Фандъкова.

Кметът на София предлага и значително облекчаване на административната тежест за родителите при кандидатстване – да се подава само едно заявление, с приложени необходими документи, без приемо-предавателни протоколи за извършеното обучение.

Министерство на образованието да даде срок, в който дирекциите „Социално подпомагане“ да изплащат средствата на родителите, е друго от предложенията на Фандъкова.