Само в 7DniSofia.bg

Ивайло Иванов сдава поста като главен секретар на МВР: От медиите научих, че ме освобождават, направиха го в петък след работа

Ивайло-Иванов-1280x907

Главен комисар Ивайло Иванов сдава поста като главен секретар на МВР. Това се случва, след като служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков го предложи за освобождаване миналата седмица.

След предложението президентът Румен Радев мигновено подписа указа за уволнението му и така от днес Ивайло Иванов вече няма да изпълнява длъжността главен секретар на MBP.

„Делили сме добро и лошо с колегите, много трудни моменти, надявам се си спомням за добро. Благодаря и на журналистите, защото през всички тези години сме работили добре и когато ние имаме празник имате и вие“, заяви Иванов на тръгване от МВР. Той заяви, че напуска министерството с високо вдигната глава и всичките му действия са били за върховенството на закона и опазване живота и здравето на българските граждани.

Иванов заяви, че не е скрил и още в първия ден е посрещнал новия министър още на входа на сградата. „22 години от живота ми минаха в МВР и никога не съм си представял, че така ще приключат“, заяви още Иванов.

Българските полицаи не пазят дадена партия или политици, а институциите. Многократно на тези протести съм говорил, бях публично изслушван. За мен всичко беше перфектно организирано, колегите се справиха отлично и поемам цялата отговорност, но да ме отстраняват заради социологически проучвани и полицейско насилие – извинявам се“, заяви Иванов. Той уточни, че също е искал мотивите за неговото отстраняване, което е било в петък след работно време. Той заяви, че от медиите е научил за освобождаването си.

Иванов заяви, че не е мислил да си търси правата в съда на този етап. „Никой не ме е търсил до петък вечерта до момента, в който ме запознаха с указа на президента. На кой да си подам оставката, като не съм гузен. Не смятам, че нито аз съм сбъркал, нито колегите ми“, допълни още Иванов.

„Не съм обиден от това, че съм махнат. Всеки, който поеме поста главен секретар му е ясно, че не може да се пенсионира на този пост. Тази длъжност е създадена, за да има ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство“, допълни още Ивайло Иванов и уточни, че през живота си за първи път е имал среща с политици, когато е станал директор на СДВР.

Иванов запита, че сега вече е свободен гражданин и в знак на протест, ако тръгне да замеря сградите с яйца или хвърля бомби срещу полицаите, какво ще стане?

Иванов заяви, че сега вече е свободен гражданин и в знак на протест, ако тръгне да замеря сградите с яйца или хвърля бомби срещу полицаите, какво ще стане? Бившият главен секретар заяви, че не знае кой ще го наследни.

„Ние сме се ръководили винаги от това да се пази обществения ред. Не сме изпълнявали никакви поръчки и поръчения. Няма ръководител в МВР, който да каже на своите подчинение да бият“, заяви Иванов на въпрос на ПИК, дали е имало указания служителите на реда да не пипат протестиращите.

Получили сме упреци за полицейското насилие, а знаете ли колко получих от моите колеги. И ме питат, „ама шефе, искате да ни убият ли“. Когато дойдат моите подчинени, какво да им кажа на тези момчета, червих се пред тях“, допълни още Иванов и заяви, че няма да си промени позицията, че е имало насилие от страна на полицаите.

Емоционално бившият главен секретар заяви, че за толкова време никой не го извикал да го пита за протестите, никой не му е потърсил сметка.

„Обяснявам си моето отстраняване като политическо решение или поръчка от някъде. Ако имаха някакви съмнения можеха да ме питат. Даже да ми бяха поискали оставката“, допълни още Иванов. Той уточни, че не е мислил какво друго да работи, защото целия му живот е преминал в МВР, но няма амбиции да участва в политиката.

„Дори съм мислил да емигрирам. Излизам с високо вдигната глава от това министерство. Благодаря на колегите и винаги съм бил готов да се жертвам за тях“, заяви още Иванов.

Иванов даде за пример протестите във Франция, САЩ, Германия и, ако се така се издаваха присъди без съд, то нямаше да остане нито един жив полицай.

На твърдения направени по-рано от страна на Бойко Рашков, че има полицейски чадър за купуване на гласове, Иванов заяви, че никой не е оспорвал проведения вот. „Как за толкова години никой не дойде при мен за чадъри и подобни, не винаги съм бил главен секретар. Ако някой нещо е затаил или прикрил, аз няма как да знам всичко“, допълни още бившият главен секретар и заяви, че няма идея как полицаите могат да участват в подобна схема. Той призова да не се обезличава труда на полицаите и за намаляване на жертвите по пътищата, както и за битовата престъпност. „Много пъти до мен са стигали жалби и сигнали до колеги, които не са свършили нищо, винаги съм правил проверки. Дръжте обратна връзка с жертвите и потърпевшите, защото полицаите са си свършили работата, на жертвите не го знаят“, отправи съвет Иванов. Той припомни големия успех с телефонните измами, както и опазването на границата.