Пететажна сграда ще се строи на площад „Княз Александър I Батенберг“

532557_3504255043191_1063467152_n

Пететажна сграда ще се строи на площад „Княз Александър I Батенберг“ и ъгъла на ул. „Аксаков“ в София, съобщи „Дневник“.

На заключителната дискусия на общественото обсъждане на идейния проект беше обявено, че ще бъде възобновен и входът към зала „България“ от бул. „Цар Освободител“.

Строежът изцяло ще запълни пространството между сградите на ББР и на зала „България“. От двуетажното кафене „България“ с купол на покрива след бомбардировките през 1944 г. е оцелял само първият етаж.
„Целта ни е да върнем на града автентичния вид на тази фасада – с автентични материали и техника“, обясни проектантът арх. Тодор Бояджиев.

Инвеститор е Мирослав Печев, който през 2016 г. купи грандхотел „България“ от наследниците на Илия Павлов, бос на „Мултигруп“, за 10 млн.евро, съобщи тогава „Капитал“.

Арх. Юлия Лазарова отбеляза, че в проекта не е представен подземния гараж на две нива. Тук се появи първият препъникамък – теренът попада в историческия резерват „Сердика-Средец“ и преди всякакво строителство трябва да се извърши спасително археологическо проучване.

В момента проектът се съгласува в Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Предстоят още одобрения и съгласувания с главния архитект на София Здравко Здравков.