Само в 7DniSofia.bg

Проф. Костадин Ангелов: Успяхме! България излиза и от третата вълна

костадин ангелов

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов обявява последните данни за третата вълна на COVID-19.

„България излиза и от третата вълна! Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел и това, което много пъти, говорихме пред вас. Няма нито една червена колона в страната. Когато ме попитахте, какво ще коментираме какво се случва в страната, ви казах, когато изчезне червеният цвят. Успяхме!

През цялото време ни водеще разумът; дисциплината и интелектът на специалистите, които седят на тази маса. Убеден съм, че с това поведение, България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия.

На първо място искам да благодаря на всички български граждани. Благодаря ви, българи!“, започна проф. Ангелов.

След това здравният министър прочете статистиката от вчерашния 21 април, задържаме хората, които са настанени в интензивните структури, съобщи още една добра новина здравният министър в оставка.

„През месец май темпът на ваксинация може да достигне до 50 000 души на ден. Днес ще вземем решение какво ще правим с ваксината на „Янсен“ и можем ли да отворим зелени коридори за пета фаза“, заяви проф. Ангелов,

Той отново призова да се спазват стриктно мерките, защото тази победа е крехка и се дължи на усилията на лекарите и санитари, „Благодаря на всички, които спазваха мерките! Трябва да ги спазваме още месец-два, докато достигнем колективния имунитет. Може да го постигнем в края на юли, а в най-лошия случай, в края на август“, отчете той.

„Заболяемостта за последните две седмици е 460 Ha 100 000 души. Всъщност, вчера достигнахме 400, но това ще бъде отразено другата седмица“, каза от своя страна доц. Ангел Кунчев.

По смъртност обаче оставаме на второ място в ЕС и на трето на Балканите, отчете още доц Кунчев. Областите Разград и Видин вече са в жълтата зона, докато Варна и София-град са на обратния полюс.

„Не трябва да се сваля бдителността въпреки добрите тенденции“, призова ген. Мутафчийски „Миналото покачване имахме резерв от легла повече от 80%, предишното започнахме с по-малко от 30% заети легла. Това не е за пренебрегване, защото системата може да бъде пренатоварена през настъпващите празници. Нищо не е свършило!“, предупреди той.