Подсъдими бизнесмени намазаха с лютеница листите на Слави

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Богати бизнесмени дават мило и драго, за да се сдобият с депутатски имунитет на предстоящите парламентарни избори. Листите на партии, на които социолозите дават реални шансове да прекрачат 4-процентовата граница и да вкарат свои представители в бъдещото Народното събрание, бъкат от хора с криминални прояви, разследвани за укриване на крупни суми от ДДС, купуване на гласове, длъжностно присвояване в особено големи размери за големи суми.

Сега модерният тренд е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Там изведнъж се пръкнаха две интересни имена, срещу които има обвинителен акт още от юли 2018 г. в Софийска градска прокуратура.

Не е ясно какво точно се е случило, за да не може обвинителния акт да не влезе в съда вече 4-та година, но това със сигурност помага да се кандидатираш за депутат и така да получиш имунитет срещу наказателно преследване.

Упорито се говори, че управителят на производственото предприятие на „Олинеза“ в Костинброд Иван Янков се готви да е на трето място в листата на Слави Трифонов за София-област. Покрай него в листата ще бъде набутан и синът на собственика на фирмата Христо Кръстев – Никола Христов Кръстев, твърдят наши източници. Битката за избираемо място за него ще е по-яростна, за да може наследникът на обвиняемия бизнесмен да е водач на листа в София, където шансовете са още по-големи.

Деянията на Христо Кръстев, чийто син е „внедрен“ в партията на Слави Трифонов, изпъкват значимо. Собственикът на „Олинеза“ е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци. Обвинителният акт е срещу Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния директор на завода Иван Янков.

Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“ е съмнително общо събрание проведено уж на 14 август 2015 г. На него Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на „КИЛТ“ АД на Александър Найденов като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон – т.е. да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството, като основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството „Аносеп“, сочат документи.

От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 ч за няколко минути Кръстев и Янков са заседавали в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре.