Нинова забрави, че вече не е при Костов, открадна дясна програма за БСП

Корнелия Нинова (3)

Предизборната платформа на БСП в един от най-важните сектори – икономическото развитие, се оказа… преписана. Най-шокиращото е, че автор на цели пасажи, ползвани без редакция, е десен институт.

„Провеждането на самостоятелна фискална политика е силно затруднено от липсата на достатъчни собствени приходи. Тежкото финансово състояние на общинските бюджети и начинът на действие на въведената през 2016 г. Процедура за финансово оздравяване на общини с финансови затруднения доведоха до стимули за увеличаване на съществуващите местни данъци и създадоха предпоставки за нарастваща политическа зависимост заради възможността за отпускане на безлихвени заеми и последващото им евентуално „опрощаване”, пише в програмата на БСП.

„Последните значителни стъпки в посока повишаване на финансовата самостоятелност на българските общини бяха направени в далечната вече 2007 г., когато общинските съвети получиха право да определят размера на местните данъци и такси в предварително зададени граници. Последвалият период показа, че тази стъпка е била недостатъчна и не е довела до съществена промяна в структурата на общинските бюджети“,се казва още в документа.

Изследването на ИПИ, от което си „заимстват“ социалистите се казва „Пътят към фискална децентрализация“ и е публикувано на 26 април 2018 година. То и днес е достъпно на сайта им и може да бъде намерено с интернет търсачките.

Под изследването на Института за дясна икономика са се подписали двама известни икономисти – Петър Ганев и Явор Алексиев.

Същите пасажи присъстват и във Визия за България, но остават незабелязани повече от 2 години.

Когато влизат и в програмата, измамата вече е хваната.


Според запознати източници от БСП Пламен Милев е написал предизборната програма на левицата сам. Той е финансов експерт и водач на листата на социалистите в област Пазарджик.