Томислав Дончев изригна: Твърде много безобразия са се случили в името на България

Томислав Дончев 1 (2)

Трудно е отсега да се отговори как ще се направи правителство след изборите. Всички коалиции, управлявали в предишни парламенти, са се случили след месеци преговори, това не е механичен процес. Ако цената е да направиш коалиция насила, то по-добре да се откажеш от нея. Честният подход е лидерът на политическата сила, която е спечелила изборите, да бъде министър-председател.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Запитан за обсъжданите варианти с експертен кабинет, Дончев припомни историята, че твърде много безобразия са се случили в името на България при всякакви подобни формати като експертен кабинет.

Няма гаранция, че ако някой е добър експерт, ще стане добър политик. А политикът освен че трябва да бъде добър експерт, трябва да формулира цели и да убеждава хората, в програмата за управление, която им предлага, смята вицепремиерът, който допусна, че ще бъде в листата за изборите от Габрово.

ГЕРБ не би влязъл в официална или неофициална коалиция с ДПС, посочи Дончев. В парламентарната практика има два критерия за това коя партия се определя като част от мнозинството или е в опозиция – дали подкрепя правителството и дали гласува за бюджета на държавата, припомни вицепремиерът.

Веднага, щом пристигнат нови дози ваксини, ще се отворят отново до дни т.нар. зелени коридори за ваксиниране, каза още Томислав Дончев. Това не е само български проблем, това е европейски проблем, виждаме го всички. Надявам се към края на лятото една голяма част от българите да са ваксинирани и с тези, които са минали през него, да сме готови за следващата есен и зима.

Продължават преговорите на ЕК за още ваксини. Ако руската ваксина получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата, може да се внесе в ЕС и от нея. Ще ми се поне във ваксините да няма политика, призова Дончев, запитан дали и в България ще получим руски ваксини.

България е поръчала достатъчно количество, но големият проблем е забавянето на доставките от производителите. Има подозрения в ЕП, че други държави извън ЕС получават повече ваксини на по-високи цени.

На всички, които бяха засегнати от пандемията, едва ли сме помогнали като правителство, но беше инвестиран безпрецедентен ресурс, което помогна на хората и бизнеса да преминат през тази криза с по-малко щети, каза още Томислав Дончев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории