Скандал в парламента: Депутатите се изпокараха заради маските

парламент

Голям скандал се разрази в парламента заради депутати без маски в пленарната зала.

Разправията започна още от сутринта, когато председателката на Народното събрание Цвета Караянчева на няколко пъти направи забележка на Павел Шопов от „Атака“, че е без маска. Той обаче не се съобрази и не сложи, въпреки че дори квесторите му връчиха такава, пише 24 часа.

А когато Шопов отново взе думата, за да критикува ръководството на Народното събрание, че му праща наказателния акт вкъщи, и поиска това да се направи публично в НС и пред медиите, председателстващият заседанието Емил Христов му спря микрофона и го наказа с отстраняване от 1 заседание.

Моля, напуснете трибуната, държите се неподобаващо за народен представител, каза Христов и призова квесторите да го свалят от трибуната.

По време на последната точка от дневния ред – плана за отбраната за следващите години, обаче скандалът стана голям, защото в него се включиха и БСП, и ГЕРБ. В пленарната зала с викове от място Спас Гърневски от ГЕРБ критикува червени депутати, сред които и Георги Гьоков, че не носят маските си. „Сложи маска!“, викаше Гърневски към левицата. Той бе порицан от Емил Христов.

Гърневски трябва да бъде наказан с отстраняване от поне 3 заседания, защото той обиди председател на комисия, скочи зам.-шефът на лявата група Георги Свиленски. Поведението на Гърневски е олицетворение на упадъка и падението на парламента, допълни той.

Христов отказа с обяснението, че вече е наложил наказание.

Направих умишлено тази реплика, за да стане ясно, че така, както има заповед на министъра на здравеопазването към всички българи, така и ние сме длъжни да я спазваме, обясни Гърневски. Трибуната на НС трябва да е стожер на спазването на правилата, НС трябва да е знак за всеки българин, каза той и критикува левите депутати, че половината са или без маски, или ги носят под носовете си.

Железен ред трябва тук, не може цял ден да има човек без маска и да е потенциален заразител, другото е комунистическа анархия, каза още Гърневски. Емил Христов обаче му спря микрофона и го прекъсна.

Отказваме да продължим заседанието, докато Гърневски е в пленарната зала, скочи Иван Ченчев от БСП. Ако не го направите, ще се принудим да стартираме подписка за оставката ви, предупреди той Емил Христов.

Георги Свиленски отново поиска по-сериозно наказание за Гърневски. Но Емил Христов му каза да постави въпроса пред Ппедседателския съвет на НС.