Очаквано: Радев мина на страната на Гешев, наложи вето за разследващия прокурор

румен радев

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който беше приет от Народното събрание на 29 януари 2021 г.

Държавният глава връща закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Радев приетият закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник. С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

Така той официално взима страната на прокурор Иван Гешев, който се обяви против такава фигура.

В мотивите си президентът посочва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас. За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг, смята държавният глава.

Румен Радев отчита като положително развитие обстоятелството, че при обсъждане на законопроекта в парламента беше изоставена идеята прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник да бъде назначаван по решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и тази отговорност беше прехвърлена върху Пленума на ВСС. Това решение е несъмнено по-удачно, доколкото ограничава възможността действащият главен прокурор да предопредели избора на прокурора, който ще води разследването срещу самия него, пише президентът.

Но не може да пренебрегне факта, че по законопроекта вече бяха изразени категорично отрицателни становища от ВСС, Висшия адвокатски съвет и самата прокуратура. „Нито една от институциите, от които ще зависи практическото осъществяване на приетия на 29 януари закон, не е съгласна с предложенията на народните представители. Изложените от Висшия адвокатски съвет и от прокуратурата основания за отрицателното им становище по законопроекта са съществени и засягат основната идея на приетия ЗД на НПК, включително и нейната целесъобразност“, пише президентът.