Триото мутира, вече не е отровно

Отровното трио

Новата мутация, кръстена от случаен епидемиолог “отровно трио”, е открита за първи път през лятото на 2020-а, когато започва да се разпространява бързо в центъра на София.

Става дума за промяна в повърхността на вируса, т.нар. шип, чието възникване учените свързват с друг известен агресивен щам, локализиран в Дубай.

В началото шипът изглежда добре подострен и възникват опасения, че това ще го направи силно заразен, но 116 дни по-късно лабораторните изследвания потвърждават, че острието се е изтъпило, което е довело до рязко намаляване на неговата токсичност.

Сега, за да оцелее сред човешката популация, тройният мутант се мъчи да се залепи към други действащи щамове, но единственият, който все още не го е отхвърлил, е слаб сезонен грип с нежното име Мая.

Изглежда сложно, но е съвсем елементарно – трима души, представляващи три политически и финансови лобита, се опитват да влязат в парламента на крилете на гражданските протести. Пиарът Арман Бабикян, списващ сайтове за фалшиви новини и близък до президента Румен Радев, Николай Хаджигенов, произлизащ от средите на “Да, България”, и проф. Велислав Минеков.

Аморфният им образ не позволява да оглавят открито протестите срещу Борисов и Гешев, затова отначало уж само резервират в Столичната община площади и улици за демонстрациите.

Настояват медиите да не ги наричат “лидери”, а “формални организатори”, за да не влизат в колизии с водачи като Румен Петков, Мая Манолова, Александър Томов, Христо Иванов и Румен Радев, които също се борят за площадното лидерство.

След 60-ия ден от вълненията обаче, натрупали самочувствие, тримата правят първия си политически ход – на 12 юли разпространяват обръщение, с което искат свикване на Велико народно събрание. Един цитат оставя ярка следа за размера на амбициите им: “Новата конституция е задължително условие, доколкото ще ни се наложи да съградим държавата и демокрацията отначало, и за целта ни е нужна здрава и добра основа, стъпало, на което да стъпим.”

“Отровното трио” добива почти звездна слава – тримата започват да държат речи на площада, пускат албумите на Слави и “Ку-ку бенд”, канят на трибуната други (според тях авторитетни лица), като Ренета Инджова, за да създават впечатлението, че се случва някакво дисидентско обединение на нови и бивши величия срещу статуквото.

Изтръгват обаче микрофона от ръцете на млад човек,
който иска оставката на Румен Радев, с което разкриват, че действат в синхрон с президента. Тъй като Бойко Борисов интерпретира по възможно най-неприятния начин исканията им за ВНС и нова конституция, “мутантите” предприемат нова офанзива за имитация на широка извънпарламентарна коалиция.

На 8 септември съобщават, че са провели среща с “всички граждански организации, подкрепящи протеста”, на която е осъдено полицейското насилие. Под обща декларация са изредени имена на движения и хора като БОЕЦ, “Зелен Младост”, “Изправи се БГ”, НГИ “Системата ни убива”, Ренета Инджова, ген. Димитър Шивиков, “Демократична България”, АБВ, ПП “Възраждане”, Българска социалдемокрация – Евролевица и др. Часове по-късно обаче БОЕЦ и ДБ публично отричат да са присъствали на срещата и да са подписвали декларацията.

Във фейсбук водачът на бойната организация Георги Георгиев директно обвинява “отровното трио” в “лъжа, манипулация” и опит да го вкарат в “схеми и нечисти съглашателства”.

Най-тъпото е, че драмата се разиграва само ден преди обявеното Второ велико народно въстание и буквално съсипва имиджа на иначе амбициозното мероприятие.

Още една недомислица удря по токсичността на този вирус през август, когато адвокат Хаджигенов пише на стената си: “Вчера получих първото сериозно предложение в пари (много пари) да събираме сергията и да си ходим…” Естествено, признанието веднага повдига въпроса за реалното влияние на “Отровното трио” – вместо да внуши, че тройката са достойни играчи, тази адвокатска хитрост ги поставя в доста конфузна и смешна ситуация.

След огромния напън да яхне гражданските протести, за да влезе във властта,

“Отровното трио” днес е на ръба да се разцепи (Минеков се чувствал все по-малко мотивиран). Слави Трифонов и Христо Иванов категорично отхвърлят молбите му за предизборно коалиране, а явно и пари за учредяване на партия не му дават. Хаджигенов се гъне като тръстика по телевизията, когато го питат защо протестната му душа не се облива в кръв от съюза с Мая Манолова.

Със социалистката, която помогна на Бареков да саботира изборите през 2013-а, призна, че е предложила Пеевски за шеф на ДАНС и пристана на Борисов, когато Нинова я изхвърли от БСП? Сигурно, защото някои мутации водят до самоунищожение.

Диляна Ценова, „24 часа“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.