Любо Дилов разсипа некадърниците: Осанката на г-н Тошко по-добра ли е от осанката на г-н Бойко!?

7 Dni Sofia01.05.2021
44

На този разпети петък се случиха доста странни неща, прелюбезни. Разбира се, нито едно не е достойно да бъде поставяно в какъвто и да било общ контекст с мъките и саможертвата на Богочовека Иисус, но аз мисля да поема този грях върху себе си и да ви поговоря за нещо преходно, политическо и суетно точно днес. Най-малкото, заради думите на Спасителя, че „истината ще ни направи свободни“.

И така за 3 дни, без всякакво задълбочено обсъждане, без проверка на приложимостта и ефективността на промените, без консултации с неправителствени организации и публично обсъждане, парламентът сътвори една рожба на д-р Франкенщайн, наречена Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс. За по-малко от 8 часа президентът се запозна с 90 страници изменения и допълнения и пусна закона в извънреден брой на Държавен вестник.

Това са факти, прелюбезни.

Забележете, дори не ги наричам „истина“, нито казвам кой е вносителя, кой как се съпротивлявал на това безумство и кой е виновен за ред направо смешни текстове. Например, превърналият се в афоризъм в петък вечер израз, който се появяваше след някои параграфи в законопроекта – „ако е възможно“.

Без да сте юристи, прелюбезни, сигурно знаете, че законът трябва да е категоричен и да оставя колкото се може по-малко несигурност и двусмислия.

Какво значи „ако е възможно“?

А какво става „ако не е възможно“?! Та ние с добавката „ако е възможно“ бих могли да направим изменения и допълнение в Закона за всемирното притегляне. Щото, нали „ако е възможно“…

На всички вопли в парламента: „ама какво правите; защо бързате; промените не трябва ли да засягат по-следващите избори, а не непосредствено предстоящите; недоволни ли сте от току-що приключилите; с какво точно сте недоволни, дайте него да оправим…“, отговорът на вносителите беше: „И ГЕРБ така правеха“.

Ами … тогава защо искате да сменяте ГЕРБ, като и вие ще правите като тях? Щото осанката на господин Тошко е по-добра от тази на г-н Бойко ли?!

Не могли много българи в чужбина да гласуват, въпреки че на тези избори гласуваха най-много българи в чужбина май от началото на прехода. С този довод се започна отново древната игра как да прецакаме ДПС, а пък да дадем на „нашите“ повече възможности. А можеше с едно изречение, например: ЦИК определя секция на всеки 500 заявления за гласуване, подадени по легитимен начин в двумесечен срок преди изборите. И да измислим какъв е този легитимен начин, и как да организираме тези секции, а не да се чудим как да прецакаме с гласуването едни българи за сметка на други. Едните били в ЕС, другите не били…

Е, и?! Какво? Или всички българи имат еднакви избирателни права, или правим като в Гърция: „за избори в Гърция се гласува само на територията на Гърция“. Нали няма да обвиним бащите на демокрацията в недемократичност, още повече, че гърците имат почти три пъти по-голяма от нашата диаспора по света от нашата?!

Така де, този текст може да стане много дълъг, обилно да се подиграва с нелепицата „следващите редовни избори няма да са по пропорционалната система“, без да казва по коя ще са. По този „поправен“ закон, следващите редовни избори биха могли да бъдат произведени и чрез лотария…

Наистина няма смисъл да се тровим в дните, когато възкръсват надеждите! Можеше резилът на 45-я парламент да бъде избегнат, ако имаше повече време за обсъждане и консултации.

В тази връзка повече от уместен е въпросът, защо е това бързане?

Бързате да поемете по пътя към ада, постлан с добри намерения ли? Вече сте на този път и това се вижда и от най-горещите ви привърженици, уважаеми вносители на поправката „ако е възможно“.

Иначе се надявам президентът да е бързал с публикацията на нелепия закон, за да може още другата седмица отново да го вкарат в парламента за „изменение и допълнение“, „ако е възможно“, разбира се… Всяко друго обяснение би било много жалко, въпреки че и едно вето би свършило хубава работа и щеше да го върне за преразглеждане.

Все едно. Законът беше заченат в грях, не само защото депутатите работиха на Велики четвъртък след мръкване, а и защото синовете решиха да повторят греховете на бащите. Смело и решително. Може би вярват, че ще има кой да ги изкупи вместо тях. Да. Има Кой, ама за да се осланяте на неговата Милост, трябва поне разкаяние…

Любен Дилов


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории