Горещи разкрития за акцията срещу общинската шефка – Геринска редовно рекетирала фирми!

Пари корупция

Прокуратура и ГДБОП са направили сериозен удар с новата акция за подкупен общинар, защото става дума за голям рецидив. Подкупни служителки от Столична община една по една започват да гърмят, спипани на местопрестъплението в момента, в който взимат подкуп. При поредната ударна акция спецченгетата щракнаха белезниците на главната юристка на район “Подуене” Лилия Геринска. Оказва се, че тя рушветите били практика в дейността й, предаде ПИК.

Прокурор Емилия Русинова разкри, че арестуваната я грозят до 8 години затвор и глоба до 10 хиляди лева, колкото тя е опитала да прибере под формата на подкуп от фирма.

Парите обаче едва ли ще бъдат проблем за нея, тъй като се оказа, че подкупите са се превърнали в неразделна част от нейната работа. Това става ясно и от събраните до момента доказателства, според които тя е имала скандални отношения с куп фирми и това не е първия й рушвет.

Геринска бе заловена докато е прибирала 10 бона от строителен предприемач, като само преди няколко месеца за същата обществена поръчка за саниране, тя е взела още 5 хиляди лева. Поръчката пък е за милиони.

Парите от подкупа не са били белязани, тъй като сигналът не идва от този, който ги дава и не се е оплакал. Разследването започнало още през октовмри, но се оказва, че практиките на Геринска са доста по-отдавна, защото в хода на изясняване на случая е станало ясно, че това не е първата фирма, която е рекетирана.

Кметицата на район “Подуене” пък останала изключително изненадана и научила едва вчера, след като белезниците щракнали на ръцете на Геринска. Ева Митова заяви по-рано днес, че няма спомен как през 2011 година Геринска е постъпила на работа, но потвърди, че подписите на служителката й стоят под не един и два документа. Прокуратурата заяви, че юристката не само е взимала пари, но е подменяла документи и е фалшифицирала парафи. Съвсем вероятно е да й бъдат повдигнати обвинения и за фалшификация на документи.

Вероятно благодарение на “допълнителните доходи” Геринска е водила доста приличен, дори охолен начин на живот, разкриват пък нейни колеги. В знак на благодарност за добре свършената работа, не един и двама инвеститори са я пращали на екзотични почивки, а сметките й набъбвали прилично. Юристката се стараела да не афишира новия си начин на живот, няма и Фейсбук профил.

Прокуратурата в момента изготвя обвинителния акт, който може да се окаже доста дебел и ще бъде внесен в най-кратък срок в съда. Междувременно Геринска е задържана в срок от 72 часа.