С 369 гласа СДС избра новия си председател на национална конференция! Ето кой оглавява партията…

СДС

За нов председател на СДС беше избран Румен Христов. Той получи 369 гласа срещу 322 за конкурента му Антон Койчев на 23-атата национална конференция на партията, предаде БНР.

СДС си поставя за цел да се върне в голямата политика. Вече бившият лидер Бождира Лукарски сега е кандидат за заместник-председател на партията. Лукарски постави задача на приемника си да върне СДС в полето на голямата политика през консервативно-патриотичен съюз. Той се обяви срещу партньорство с „Демократична България“, в който влизат ДСБ и „Да, България“: „Те самите се лутат и не могат да се определят дали са в лявото или в дясното“.

Антон Койчев защити идеята на Лукарски. По думите му, днес СДС избира между живот и смърт, като смъртта ще дойде от обезличаващия съюз с партиите от „Демократична България“: „Тези, които ни предадоха и разцепиха. Не, не съм съгласен“.

Според Румен Христов, сега основната цел трябва да е добро представяне на местните избори, защото: „Местната власт е изключително важна. Чрез нея се овладява централната власт“. Той обеща на местните организации да получат право сами да решават с кого да се коалират. Така ще се определи и кои са подходящите за СДС партньори.