Корнелия Нинова изригна в национален ефир: Корупцията е в управляващите! Те управлятат парите и фондовете…

БСП Митинг Шествие Корнелия Нинова (11)

Има напредък за това, че се седна, разговаря се, търсят се компромиси. Но да вземем един конкретен текст. Досега шофьорите трябваше да оставят камиона си и да се върнат в България. А сега – самите камиони да се върнат в България и то пълни. Но камионите сами не могат да се карат, нали. Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки недоволството на българските шофьори от пакета „Макрон“.

„Много късно се включи българското правителство в тази битка. Не бива да губим повече време, трябва да търсим съмишленици в другите държави, които са в нашето положение. Например – защо не потърсим Гърция, Кипър… 120 хиляди души българи са това. И нека не правим излишен пиар, защото не е работещо за никого“, допълни Нинова.

На въпрос защо България не е подкрепила декларацията за Вишеградската четворка, тя заяви: „Защо реагирахме така? Вишеградската четворка подписва една декларация, в която се казва, че в следващия европейски бюджет не са съгласни да се увеличават средствата на ЕС за държавите с не толкова бързо развитие. Което ще задълбочи различията между България и Германия. 5% за регионите и още 5% намаляване за селското стопанство. Ние не сме съгласни тези пари да се намаляват, защото това ще наруши баланса и нашите малки и бедни държави ще изостанат за сметка на по-големите и по-богатите. Нашите земеделски стопани получават по-малко субсидии и сега от Германия и Франция. Ако ги намалят още, ние ликвидираме селското стопанство!“, заяви Нинова.

По темата „Белене“ тя коментира: „Нашата позиция не е променяна от много време. Ние бяхме антиевропейска партия, защото искахме да се строи АЕЦ „Белене“ и да паднат санкциите срещу Русия. Сега всички скочиха в подкрепа на това… Питайте ги тях защо седем пъти си променят мнението за „Белене“. Нашето е едно и също“. С Русия възстановяваме диалога, размразяваме отношенията. Какво ще се случи – въпрос на постоянство и на бъдеще. Ние винаги сме казвали, че тези отношения трябва да бъдат нормализирани заради българския национален интерес“.

Нинова допълни, че „Белене“ е сложен и „за съжаление корупционен проект“. „Дали е за стотици, дали е за милиарди корупция, правилата са едни и същи. Важно е да не се поддаваме“.

Запитана как ще коментира думите на президента Радев, че в България повече се говори, отколкото да се прави нещо срещу корупцията, тя заяви: „Е, не е ли прав?!… По-важно е кой е в антикорупционен орган. А къде е корупцията – в управляващите. Този, който управлява, той управлява и фондове, и пари. Там е корупцията. И управляващият си назначава антикорупционен орган. Няма логика ти, който крадеш, да си назначаваш човек, който ще контролира корупцията“.

Според Нинова критиките към президента Радев, че „пресолява“ критиките си към правителството, тя заяви: „Не мисля, че той ще прави партия. Президентът Радев никога не е потвърждавал, че ще прави партия. Каза – бих подкрепил проекти или партии, които изпълняват – борба с корупцията, стандарт за живот и т.н. Не вярвам, че той ще направи партия. И не споделям, че той би застрашил БСП с нещо… Президентът Радев е издигнат от БСП, но е президент на всички българи, това да не го забравяме. Ние не сме 100% единомишленици, имали сме и различия. Не се притесняваме, ако някой ден реши да прави нещо, нито,пак ви казвам, че той е тръгнал да прави такъв ход“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.