Само в 7DniSofia.bg

Експерти поискаха по-големи данъци за богатите: Така ще бъде по-справедливо!

пари

Високите доходи да се облагат с по-голям данък, предлагат учените от Института за икономически изследвания към БАН в годишния си доклад.

Според тях така по-справедливо ще се облагат различните слоеве на обществото. За да се осигури устойчивото развитие на икономиката са необходими цялостни реформи в данъчната ни политика, тъй като тя не работи ефективно, пише още в доклада на БАН, цитиран от Investor.bg.

Според проф. д-р Гарабед Минасян, който представи част от доклада, плоският данък вече не върши работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен данък.

По думите му дебат трябва да има и за диференцирана ставка на ДДС, каквато вече е въведена в Румъния, и това може да даде своя положителен ефект.

Друга ключова промяна, нужна на данъчната система у нас, е да се възстанови необлагаемият минимум за доходите на хората. По този начин данъците ще се обвържат по-справедливо с доходите на физическите лица, уточняват учените в доклада.

Плоският данък върху доходите в размер на 10% действа у нас от 2009 г. насам, като очакванията, че ставката ще доведе до по-високи постъпления в бюджета и до „осветляване“ на икономиката, не се оправдаха, пише в доклада на професорите от БАН.

Те настояват, че равнищата на бедност и неравенство на доходите в България са най-високите в ЕС. Учените смятат, че данъчната ни система изобщо не съдейства за намаляване на това неравенство, а дори задълбочава проблема.

Според прогнозите на икономистите, темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3–3,5%.

„България трябва да има едно по-добро догонващо икономическо развитие, за да се доближим до европейските стандарти“, котегоричен бе ръководителят на Института за икономически изследвания на БАН проф. д-р Александър Тасев.

коментар

  • Иван Митев

    29.05.2018 at 13:19

    Толкова много усилия за преценка на Плоският данък без зачитане, че вредността от който да е данък е много малка спрямо щетите от водещия причинител на сегашните актуални вреди.
    Днес Република България е с болезнени трудности не от данък, а от дейността на Българската народна банка да прилага лева без защита срещу щетите от нямане на пълна икономическа стойност на лева.
    При запазването на държавна грешка в Република България, колкото се прилага по-добро данъчно облагане, толкова повече ще нарастващ щетите за българите.
    Нима Учените от Института за икономически изследвания при БАН желаят българите да понасят нови щети?
    За устойчив просперитет на Република България е необходима защита срещу щетите от лева.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.