Пролетен панаир на книгата пред НДК започва днес! Провеждането му беше застрашено от мерките за сигурност по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

НДК

Тази година традиционният Пролетен базар на книгата няма да се състои в Националния дворец на културата, а извън него. Изложението се пренася в парка на НДК и ще продължи от 29 май до 3 юни, предаде азчета.com.

Организаторите от Асоциация „Българска книга“ потвърдиха тази информация пред „Аз чета“ и допълниха: Все още съществува, надяваме се минимален, риск да се появят административни пречки, но имаме съдействието на Министерство на културата и Столична община.

Припомняме, че провеждането на тазгодишния Пролетен базар беше застрашено от мерките за сигурност по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което понастоящем протича в НДК. Обсъждаха се няколко места, на които изложението да се премести – от Интер Експо Център до булевард „Витоша“.

Европейското председателство предизвика проблеми и в организацията на ежегодния Софийски международен панаир на книгата през 2017-а, когато сред издателската гилдия възникна разделение дали изложението да остане в НДК, въпреки ремонтните дейности и повишените наеми, или да се премести в Интер Експо Център. В крайна сметка Зимният панаир се проведе в традиционната си сграда.