Левски и ЦСКА един срещу друг в последното дерби за сезона

Левски Цска (36)

Днес Левски и ЦСКА ще спуснат след себе си завесата на шоуто „Вечно дерби“ за този сезон. До момента сини и червени се сблъскаха 5 пъти – 3 за първенство и 2 за Купата на България. Всеки от двубоите бе драматичен – три от изданията на Мач №1 завършиха 2:2, веднъж с 2:0 (за купата) ликува Левски, а ЦСКА се наложи с 1:0 в началото на пролетта.

Какво ли са ни подготвили съперниците като за последно? Когато тези съперници са на терена, страстите винаги са нагорещени. Просто защото двубой без значение между тях не може да има – така е било, така и ще бъде. На което и място в класирането да са сини и червени, каквито и единайсеторки да вадят, те винаги ще карат цяла България да тръпне в очакване.

За разлика от предишните сблъсъци днес треньорът на Левски Делио Роси ще трябва да се чуди как да окомплектова състава, а не неговият колега от червения лагер. Италианецът няма да може да използва повече от половината си титуляри. Наказани са централните защитници Яблонски и Ейолфсон, както и халфът Гомес. Контузени са Цветкович, Тиам и Буш. Всички те отпаднаха от групата. С травма е и звездата Обертан – той получи проблеми в коляното по време на визитата на Лудогорец (2:2). Французинът попадна в разширената група, но няма да може да започне като титуляр.

И докато в халфовата линия и нападение Роси има някакви решения, то той ще трябва да подходи доста нестандартно, за да закърпи отбраната. Там сигурен титуляр като ляв бек е Горанов, а в центъра на защитата ще е Белаид. Фаворит за партньор на тунизиеца е Прохазка. Ако Роси се спре на този вариант, то Найденов ще е десен бек. Другата опция пред треньора е редом до Белаид да застане 16-годишният Томислав Папазов, който има само 13 минути за сините – дебютира срещу Верея. Ако играе младокът, то Прохазка ще е вдясно на ариергарда.

Очаква се в халфовата линия да действат Панайотов, Рошу и Нашименто, а по крилата да започнат Кабрал и Паулиньо. В отсъствието на Буш фаворит да води атаката е Костов.
Христо Янев имаше една по-голяма дилема около стартовия състав на ЦСКА. Тя бе свързана с десния фланг, където се очаква като бек да действа Манолев, а крило да е Десподов. Другият вариант е Стойчо Атанасов да стартира в защита, а Манолев в атака. При положение че Десподов е дясно крило, то отляво ще атакува Джеси. Джокер от пейката за фланговете пък ще е Енрике, който се завърна в игра срещу Верея (2:0) след възстановяване от контузия.

В средата на терена изнесен непосредствено пред ариергарда ще действа Пинто, а зад нападателя ще са Тиаго и Малинов. По същия начин армейците стартираха срещу Лудогорец на 5 май при повторния дебют на Христо Янев начело. Като централни защитници се очаква да започнат Чорбаджийски и Бодуров, който получи почивка при гостуването на Верея. Известни колебания има кой да стартира на върха на атаката. Янев смени и в двата си мача досега Бланко, като срещу Ве- рея го извади още на полувремето. Ако колумбиецът остане на пейката, атаката ще бъде водена от Алберг.

За Янев това ще е първо участие във вечното дерби като треньор. Той имаше успешни изяви срещу Левски по време на състезателната си кариера, като записа 5 поредни сблъсъка, в които вкара гол на сините с екипа на ЦСКА. Дали обаче ще е също толкова успешен и край тъчлинията? Янев има един двубой срещу Левски като треньор – на 14 декември 2016 г. начело на Нефтохимик. Тогава бургазлии гостуват на „Герена“ и оказват
сериозна съпротива, като губят с 0:1.

Нагласите са, че отборите ще действат предпазливо. Колко пъти обаче сини и червени са ни опровергавали…

Вероятни състави:

ЛЕВСКИ: Митрев, Прохазка, Папазов, Белаид, Горанов, Рошу, Панайотов, Нашименто, Вутов, Паулиньо, Ривалдиньо
ЦСКА: Черниаускас, Манолев, Бодуров, Барт, Жеферсон, Малинов, Пинто, Тиаго, Десподов, Джеси, Бланко

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории