Росица Димитрова: Предвижда се изграждане на 100 нови социални услуги! До края на юни ще бъде готов нов проект на Закона за интеграция на хората с увреждания

wheelchair-1230101__340

До края на юни ще бъде готов нов проект на Закона за интеграция на хората с увреждания, съобщи пред Радио София зам.-социалният министър Росица Димитрова. През 2017 година е завършен Първият план по Националната стратегия за дългосрочна грижа за периода 2018 -2021 година, който вече е одобрен от МС. Основната целева група са хората с психични болести, предаде БНР.

Предвижда се изграждане на 100 нови социални услуги – от които 68 са 24-часови, останалите 32 са консултативни услуги в дневна форма, обясни Димитрова:

„Това са 10 центъра за социална интеграция и рехабилитация, чиято основна цел ще бъде почасова подкрепа на лицата с психична болест и интелектуални затруднения, както от страна на социална рехабилитация, медицинска рехабилитация, психологическа подкрепа и трудотерапия. В центровете ще се опитаме да апробираме и придобиването на трудови умения, трудовото наставничество и менторство. Връзката, която ще направим с работодателите, за да могат трудовите умения да бъдат показвани в реална работна среда. За нас е важно да правим тези мерки, да осъществяваме тези дейности, които да позволят на хората с увреждания да се чувстват значими, пълноценни и наистина интегрирани в нашето общество“.

Освен дневните центрове, се предвижда изграждане на 16 дневни центъра за хора с увреждания. Друга целева група в националната стратегия са хората с деменция. За тях и семействата им се предвижда изграждане на 7 дневни центъра по ОП „Региони в растеж“. 24-часовите форми на помощ са наречени „Центрове за грижа“:
„Всеки един от тях ще е за 15 лица, профилирани за лица с психични разстройства, с интелектуални затруднения или деменция, както и за възрастни хора, затруднени в своето самообслужване“.

Росица Димитрова посочи, че чрез центровете за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства ще се работи и за създаване на форми, които да осигурят реална трудова заетост на хората с увреждания, според техните възможности. Вече има изградени форми на защитена заетост – отглеждане на цветя, зеленчуци, животни, изработване на сувенири. Зам.-социалният министър каза, че в момента се работи активно по промените в Закона за интеграция на хората с увреждания:

„Направленията, в които са насочени тези изменения и допълнения, най-вероятно ще се наложи да разпишем нов закон, затова има създадена работна група.  В много кратък времеви период, т.е. до 30 юни трябва да предложим проект на Закона за интеграция на хората с увреждания и в този закон един от основните приоритети отново ще бъде как осигуряваме трудова заетост на лицата с увреждания. Защото няма как да говорим за пълноценна интеграция в обществото, ако не предоставяме необходимия достъп освен до образование и здравеопазване, но и до трудова заетост. И в това отношение много разчитаме на работодателите – те трябва да бъдат привлечени като активни наши партньори“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.