СХЕМАТА Е РАЗКРИТА! Краят на Веселин Марешки дойде! Доставчикът му без лиценз, мамел с акциз

Марешки

Оформял дизел като гориво за отопление и плащал налог от 50 вместо 680 лв.

Агенция “Митници” е отнела лиценза на два данъчни склада,съобщиха от ведомството. Причината е влязло в сила наказателно постановление.

Според него митницата в Русе през 2016 г. е установила, че са нарушени процедурите по доставка на над 24,5 тона гориво за отопление, обложени с 50 лв. акциз. От проверка станало ясно, че лицензираният складодържател не разполага с документи, които да позволяват горивото да се обложи с намалена ставка.

От митниците не съобщават коя е фирмата с отнет лиценз, но по неофициална информация, потвърдена от няколко източника, това е русенската компания “Полисан”. Тя е един от доставчиците на горива за зам.-шефа на парламента Веселин Марешки.

През 2016 г. заради дизел със съдържание на сяра с 50% над нормата бе запечатана негова бензиностанция.

Според източници от службите схемата е с дизел, който се внася от Молдова. Той се товари на танкери в пристанище Джурджурлещ, което е в свободна безмитна зона. Горивото по документи минава през 2-3 посредника, преди да стигне до русенската рафинерия. Обикновено това са офшорни компании.

След като пристигне в България, дизелът се вкарва в данъчния склад на “Полисан”. При измерване на показателите му обаче се оказва, че има отклонение от нормите за плътност или сяра, и се оформя като мазут или котелно гориво. Това ставало възможно, като се добавят малко количество тежки масла, предаде 24часа.

Пропорциите били така прецизирани, че да не се облага като дизел, но в същото време да има същите горивни качества, които позволяват безпроблемно да се продава по бензиностанциите. Цената му е с 20-30 ст. по-ниска от тази на големите вериги.