Нов министър на Денков закрачи към затвора! Кьовеши го разследва, нейни ченгета нахлули в 6 офиса

payimage-566312

Бившият регионален министър Андрей Цеков от „Продължаваме промяната“ е пряко свързан с разследването на Европейската прокуратура за източени пари от строителството на тунел „Железница“, научи „Филтър“ от източници в Националната полиция. Преди седмица ченгетата от звеното, което помага на Кьовеши, направиха обиски в шест фирми, свързани с проекта. Възложител е Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), чийто шеф до вторник беше Цеков. Освен това той е висш кадър на „Главболгарстрой“.

Голямата строителна компания също е пряко свързана със строежа на най-дългия и скъп тунел у нас. Те строиха пътя в двата му края. През август 2023 г. купиха една от фирмите в консорциума, който го построи. Периодът съвпада с министерстването на Андрей Цеков, както и с тегленето на 11 милиона лева от криминално проявени, които са използвани за подставени лица. Точно тези съмнителни трансакции разследва Европейската прокуратура по сигнал на ДАНС.

Тунел „Железница“ е строен при 6 правителства. Започва при ГЕРБ през 2019 г., продължава при двете правителства с премиер Стефан Янев, редовното на Кирил Петков, следващите два служебни на Гълъб Донев и при сглобката. Беше открит в края на февруари лично от Николай Денков и Андрей Цеков. Всички са плащали отделни дейности по тунела, който струва 185 милиона лева, 85% от които са европейско финансиране.

Европейската прокуратура е обискирала 6 фирми. Сигналът е от ДАНС. Разследването е показало, че една от компаниите, която е част от консорциума „АМ Струма 2018″, е заподозряна в няколко криминални престъпления – присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. За много кратко време фирмата е извършила няколко фиктивни превода за 11 милиона лева към верига от кухи фирми. След това парите са изтеглени от хора с криминални досиета, които са бушони. Същите кухи фирми и пълномощниците им се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура – за ремонт на жп линии за 214 милиона лева. То започна отново по времето на кабинета на Николай Денков.

Фирмите в консорциума са три. Едната е „Джи Пи Груп“, която нашумя със скандалния ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев“. Втората е „Глобъл Кънстракшън“. Според сайта на компанията те извършват 49% от дейностите на тунел „Железница“. Третата е най-малкия партньор – „Виа Понт“.

През май 2023 г., когато още се водеха преговорите за кабинета на сглобката, но беше ясно, че Цеков ще е регионален министър, бившите му работодатели от „Главболгарстрой“ подават документи до КЗК да купят „Глобъл Кънстракшън“. Това става факт малко след като Цеков стъпва в министерския кабинет. Трите фирми продължават работа още няколко месеца до завършването на обекта, а през това време получават и последните плащания по договора.

ПОСЛЕДНИТЕ ПЛАЩАНИЯ СА ПРИ КАБИНЕТИТЕ НА ДЕНКОВ И ДОНЕВ

Веднага след съобщението на Европейската прокуратура „Джи Пи Груп“ излезе с позиция, че не са разследвани и са съдействали на полицията с документи, които е искала Кьовеши. Всъщност се разследват преводи с пари, платени по договора със сертификат за извършени дейности. Обикновено така се изнасят пари за комисионите. Парите са получени легално, но не са изразходвани по предназначение, а потъват някъде, разкриват запознати със схемите за отклоняване на средства от обществени поръчки. Разследваните фирми са подизпълнители на тези от консорциума, научи още „Филтър“. Дали са на придобитата от „Главболгарстрой“ „Глобъл Кънстракшън“, или на „Джи Пи Груп“, е следствена тайна. Европейската прокуратура не съобщава имена и дружества, преди да внесе обвинителен акт в съда.

Освен по времето на Цеков пари към консорциума за тунел „Железница“ са превеждани и от втория служебен кабинет на Гълъб Донев, в който регионален министър беше Иван Шишков. Тогава АПИ плаща 30 милиона в последния работен ден на правителството – 6 юни. Основанието са 5 сертификата за извършени дейности, приети от държавата. Плащанията закъсняват с няколко месеца. От кабинета на Николай Денков са разплатени последните 5,5 милиона лева по договора на консорциума. Тегленето на парите на каса от кухите фирми обаче е станало в последните месеци.