От Столичния метрополитен разкриха важна информация за третата линия на софийското метро! Каква е дължината й и колко спирки ще включва?

метро

12 километра е дължината на третата линия на софийското метро с 12 метростанции. Тя ще свързва Околовръстния път при „Горна Баня“, районите при „Овча купел“ и „Красно село“ с центъра на София, а на изток и квартал „Хаджи Димитър“. Идеята е централният участък на третия лъч на метрото да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година, а в квартал „Овча купел“ в началото на 2020 година.

Това обясни инж. Ангел Джоргов от Столичния метрополитен.

По думите му около 70% от финансирането на  третия лъч на подземната железница е от ЕС, а останалите 30% са национално съфинансиране, част от средствата се осигуряват и столичната община:

„Централният участък струва малко под 400 млн. евро. Той има 8 метространции. В „Овча купел“ участъкът струва кл100 млн. лева. Той се състои от 4 метростанции“.

За удобство на хората, пътуващи от близките населени места, на последната метростанция в кв. „Овча купел“ ще бъде изградена железопътна спирка на линията София-Кулата. Така пътниците от влака ще имат директна връзка със спирката на метрото. Към момента на първата станция в кв. „Овча купел“ са изградени всички ограждащи стени на станцията, 2/3 от покривната плоча. Предстои изграждането на дънната плоча и вътрешната конструкция.

Очаква се движението по бул. „Президент Линкълн“ да бъде възстановено още в края на тази година.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.