Пак схеми! Марешки продаде бизнес за милиони срещу 500 лева

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Неизвестна рускиня от Дубовка взема “Трейднет България”, която първо се занимава с търговия на едро с лекарства, после влиза в бизнеса с паралелния им износ

 Бизнесменът и настоящ депутат Веселин Марешки е продал за 500 лв. фирма, която е завъртяла бизнес за над 700 млн. лева. Това показват данни от Търговския регистър.

Става въпрос за компанията “Трейднет България”. Тя е учредена през октомври 2010 г. и се управлява от Веска Марешка – майка на Веселин Марешки. През следващата година фирмата като че ли не развива дейност, показват финансовите отчети. Няма никакви приходи, а разходите са 1000 лева, коментираха от 24 часа.

Следват две години, през които буквално процъфтява, а приходите възлизат на няколкостотин милиона лева. Възходът започва от 2012 г. През тази година фирмата отчита впечатляващите приходи от 327 млн. лева

Във финансовия отчет е посочено, че те идват от търговията на едро с лекарствени продукти и медицински изделия. Сделки се правят основно с аптеките на Марешки и с Фармнет – друга негова фирма за търговия на едро с лекарства.

И тъкмо когато бизнесът процъфтява, Марешки внезапно решава да продаде “Трейдент България”. Купувач е неизвестната в медицинските среди рускиня Нина Катченко от град Дубовка.

По-интересна е цената на сделката, сключена през септември 2012 г. – Катченко плаща 500 лева. А от началото на годината Марешки е налял над 177 млн. лв. в “Трейднет България” – такава е сумата на стоките, които е продал на фирмата чрез “Фармнет”.

През 2013 г. възходът на “Трейднет България” продължава. Във финансовия отчет е записано, че приходите на компанията вече са 397 млн. лева.

Така се оказва, че Марешки е продал за 500 лева бизнес за над 700 млн. лева. Каква е причината за това бизнесменът да развие компанията до такива размери, след което да я продаде за повече от скромна сума, от документите в Търговския регистър не става ясно.

Ясно е, че “Трейднет” не е затънала в дългове, а печалбата е повече от солидна – по над 3 млн. лв. за 2012 и 2013 г. Така че отпада версията Марешки да се отървал от губещ бизнес. Още повече че въпреки продажбата връзката с фамилията Марешки не е прекъсната – Веска Марешка е посочена като представляваща “Трейднет” пред институциите в България.

Според финансисти това може да предизвика съмнение, че продажбата е била само на хартия, а истинският контрол да е останал у Марешки, но официално той да не присъства като собственик. Това можело да се използва за заобикаляне на ограниченията в надценката на лекарствата, преди да стигнат до аптеките, твърдят експерти от този бизнес.

Те допускат и друга версия – бизнесменът да е готвел продажба на бизнеса си на едро с лекарства и поради това да е напомпал с такива обороти и “Трейднет България”. Защото другата му фирма за търговия на едро – “Фармнет”, през годините има сходни приходи с тези на “Трейднет”.

След фалита на КТБ стана ясно, че името на Веселин Марешки е в тетрадката с посетители при мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Двамата са имали две срещи през 2013 г. Самият Марешки е обяснявал, че единия път отишъл при банкера беглец заради сделка, от която Василев имал интерес, но обаче тя не се случила. Дали двамата са преговаряли за бизнеса с лекарства на едро, не е ясно. При втората среща Марешки бил помолен да помогне на кандидат за кмет на Варна от БСП, но отказал.

Има и други времеви съвпадения на интересни събития с огромните пари, минали през “Трейднет България”. Едното е т.нар. покупка през лятото на 2012 г. на футболния “Локомотив” (Пловдив) от Марешки. Другото е изборите за парламент през 2013 г.

Тогава партията на Марешки се готвеше да участва заедно с “Ред, законност, справедливост” на Яне Янев, но коалицията им пропадна. Но Марешки успя да се включи в кметските избори във Варна през същата година. Но вероятно е само съвпадение във времето на прокараните 700 млн. лв. пред “Трейднет Бъгария” и изброените събития.

Така или иначе бизнес историята на компанията продължава да е интересна и в следващите години. През 2014 г. бизнесът с лекарства на едро рязко секва и фирмата се преориентира към реекспорта на лекарства, известен и като паралелен износ. Става въпрос за медикаменти, заявени за продажба в България, но които се изнасят, тъй като цените им в други държави са по-високи. Част от тях се заплащат от здравната каса.

В анализ на Комисията за защита на конкуренцията от миналата година се посочва, че поради липсата на достатъчено ясен регламент на реекспорта, често се случва в България да има недостиг на определени лекарства, тъй като те са изнесени заради по-високата цена навън. В началото на тази година пък от прокуратурата обявиха, че започват проверка на този бизнес и дали той се използва за източване на средства от здравната каса.

В анализа на КЗК се казва още, че сред компаниите, занимаващи се с този бизнес, е и “Трейднет България”. Финансовите отчети на компанията също потвърждават това. За 2015 г. например тя има приходи за било за 7,7 млн. лева и възстановено ДДС в размер на 1,281 млн. лв. Което показва, че основно е изнасяла.

Как се е развил бизнесът през 2016 г. все още не ясно, тъй като няма обявени данни в Търговския регистър. Но от данните от НАП за първите месеци на тази година може да се предположи, че възходът е продължил.

Защото от началото на 2017 г. “Трейднет България” е купила лекарства за 3 млн. лева, а износът е за над 5 млн. лева. Това подсказва, че през миналата година оборотът на компанията е бил поне за 20 млн. лв.

От публикуваните финансови отчети става ясно още, че реекспортът е далеч по-рентабилен от търговията на едро с лекарства. През 2015 г. например “Трейднет България” е имала около 20% марж – разлика между покупната и продажната стойност на стоките. Като се добави и възстановеното ДДС, рентабилността скача на 40%. Печалбата като съотношение към приходите също е повече от добра – близо 20 на сто.

Докато при търговията на едро с лекарства компанията е работела с марж от около 1%, а печалбата спрямо приходите е около 10%.

И при реекспорта се оказва, че “Трейднет България” не е скъсала връзката си с фамилията Марешки. В свое предаване наскоро тв журналистката Валя Ахчиева показа, че “Трейднет” и “Фармнет” делят един склад във Велико Търново. Проверка на агенцията по лекарствата обаче установява, че помещенията на “Трейднет” са празни, а отговорният магистър-фармацевт не се е появявал там от поне три месеца. За такова нарушение трябва да се отнеме разрешението на “Трейднет България” за търговия с лекарства, твърдят експерти.

Резките увеличения и спадове в оборотите на “Трейднет” и влизането в бизнеса с реекспорт на лекарства са станали причина от компанията да се позаинтересуват и данъчните. В момента се изчакват данни от няколко държави, за да се установи дали има източване на ДДС.

НАП проверява бизнесмена депутат и още 17 фирми за реекспорт на лекарства

Задълбочена проверка на реекспорта на лекарсва е започнала НАП, научи в. “24 часа”. Тя обхваща дейността на 17 компании, две от които са свързани с Веселин Марешки – “Трейднет България” и “Фармнет”.

Имало данни покрай тях за още четири фирми, но били без адреси и активи, нямали ясно установени собственици, а като седалища са посочени София, Силистра, Ихтиман и Велико Търново. Седалището на “Трейднет България” например е преместено от Варна в Ихтиман, след като фирмата е купена от рускинята Нина Катченко.

От НАП описват следната схема при реекспорта – дадена фирма заявява за българския пазар лекарства, най-често напълно или частично плащани от здравната каса, както и такива, чиито цени у нас са много по-ниски от тези в европейски държави.

Лекарствата се доставят до точно определени аптеки – засега е доказано, че има такива във Варна и в Силистра. 30% от лекарствата се продават на пациенти, около 70% се изкупуват от търговци на дребно, но в по-малки количества – например до 20 опаковки.

Изкупуването се финансира от фирма, която се занимава с износ, а по серийните номера на опаковките се установява, че се изнасят именно лекарсвата, изкупени от аптеките. Те се реализират в Англия, Румъния, Гърция и други държави от ЕС на много по-високи цени от тези в България. Така се получава двойно заплащане – веднъж от НЗОК и втори път при продажбата има чужбина, твърдят от НАП.

Данъчните посочват, че официалните представители на дадена марка лекарства дават отстъпки от 30%, а понякога и повече. Аптеките вземат 10% от тази отстпъка, а търговецът – 20%. В НАП имат данни, че схемата с реекспорта действала от 2011 г., но бум има през последните 3-4 г. Средният годишен оборот на всяка една от фирмите, занимаваща се с реекспорт, бил 6-8 млн. лв.

Само от началото на тази година пък компании, свързани с Марешки, имали реализирани лекарства в чужбина за 5,246 млн. лв.

От НАП предали и данни в прокуратурата, че в схемата за реекспорт са включени и румънски и гръцки фирми, които служели за посредници, за да се намери пазар с най-висока цена на съответното лекарство.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.