Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Парламентарната комисия за ЧЕЗ иска да изслуша премиера Бойко Борисов следващата седмица!

Бойко Борисов (6)

Временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства при приватизацията и планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ груп“ в България ще изпрати официално писмо до премиера Бойко Борисов с покана той да участва в следващото й заседание. Това обяви председателят на комисията Жельо Бойчев, цитиран от „Фокус“.

Предстоящото заседание е планирано за следващия вторник. Депутатите искат Борисов да информира членовете на комисията какви са аргументите държавата да поиска да участва в сделката за ЧЕЗ и по какъв начин ще бъде реализирано евентуалното ѝ участието. Като втора точка на следващото заседание е предвидено изслушване на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Бойчев обясни, че още миналата седмица е изпратил писмо до председателя ѝ Иван Иванов, който трябва да представи цялата информация за „извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и процедурата по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ.

Днес в комисията бяха изслушани представители на Министерството на финансите, ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“. Депутатите не останаха доволни от отговорите на институциите и поискаха допълнителна информация.

Основното им оплакване беше продиктувано от невъзможността на ДАНС да обясни откъде идва финансирането на сделката. Освен това не беше предоставена информация и на какъв етап е арбитражното дело, което е на стойност от около 1 млрд. лв.

„В хипотеза на подписан договор сме, но няма окончателно плащане и доколкото разбирам, службите ни имат конкретна информация относно набавянето на тези финансови източници. Допълнително ще изискваме информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорно или друго финансиране. Към момента няма никакво финансиране, а по-скоро има намерение за такова“, заяви Бойчев.

На днешното заседание не присъстваха представители на ЧЕЗ и на купувача на бизнеса им „Инерком“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.