БФС причини невиждано унижение в 103-годишната история на Левски

7 Dni Sofia02.06.2017
IVP_6941

Отиващият си сезон роди нещо незапомнено в историята на Левски. „Сините“ ще трябва да играят бараж, за да затвърдят още веднъж спечелената квота за евротурнирите. До момента за 103 години левскарите не са играли подобен финален двубой нито за Европа, нито за оцеляване.

Единственият мач, който прилича на нещо като бараж датира от 1923 година. През сезон 1922/23 двата най-силни клуба в София тогава – Левски и Славия, играят в две различни столични първенства. Причината е скандал, избухнал по време на едно дерби между тях през 1922 година. Левски и още няколко съпричастни с него клуба бойкотират столичния шампионат и си правят свой. Така през сезон 1922/23 се оформят два различни софийски шампионата. Единият логично го печели Славия, а другият Левски.

Два сигурни трансфера на Левски от чужбина пропаднали след мръсен ход на играчите

През есента на 1923-а „сините“ и „белите“ се помиряват и първенството отново стана единно. Преди началото на новия сезон двата клуба изиграват мач помежду си – преди всичко за престиж, но и за да се отговори на въпроса: „Кой все пак е по-силен и е истинският шампион на столицата – Левски или Славия?“. В крайна сметка Левски побеждава с 3:2.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.