Днес България е Христо Ботев! Втори юни е

7 Dni Sofia02.06.2017
христо ботев

Денят на Ботев 2 юни ще бъде отбелязан тържествено днес в цялата страна, като Враца ще бъде празничната столица на България. Големи чествания ще има и в Калофер. Паметта на героите ще бъде почетена и в много други български градове.

Враца отбелязва празника с изключително много културни, празнични, спортни и тържествени събития. Кулминацията беше снощи с празничен галаконцерт в театъра и традиционната заря проверка на площад „Христо Ботев“. Сред официалните лица бе президентът на България Румен Радев. „Спокойно можем да кажем, че Враца е празничната столица на България“, коментира кметът на града Калин Каменов.

Тържества за Деня на Ботев ще има днес и в Калофер. Празненствата на Националния традиционен събор „Ботеви дни и нощи – Калофер 2017“ започнаха от вчера и ще продължат до 4 юни. Освен военните ритуали на 1 и 2 юни, панихидата  в Храма Господен, Зарята в памет на Ботев и загиналите за Свободата на България, редица прояви приковават вниманието на жителите и гостите на града. Тази година ще бъде проведен и Трети национален фолклорен събор „РОДОЛЮБИЕ“. Този събор е събитие по идея на журналиста и народен музикант Николай Христов – Габровеца. Наред с надсвирвания, надпявания, надигравания, панаири, изложения, които се провеждат в цялата страна, в Калофер се отдава нужното значение и на ролята на създателите, на майсторите на българските народни инструменти. Съвместно със Съюза на българските писатели се осъществят литературните четения и представяне на най-добрите творби от Конкурса „Жив е той, жив е!“. Достойно място в „Ботевите дни и нощи“ ще заеме и спектакълът „Възрожденски разкази“  с хореография и режисура на Асен Павлов.

Столицата също ще отбележи днешния ден подобаващо. От 11.30 ч в Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се проведе официална церемония, посветена на 141-та годишнина от гибелта на българския революционер и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България. Тържественото събитие се организира от Столична община. В програмата ще участват актьорът Мариус Донкин и мъжки вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски.
С поклонение, отдаване на почести и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев. Церемонията ще се проведе от 11.30 часа пред паметника на поета в Цар Симеоновата градина. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци.

С тържествен ритуал по полагане на цветя и венци благоевградската общественост ще отбележи 141 години от смъртта на Ботев. Церемонията ще се проведе на 2 юни от 11:00 часа пред бюст-паметника на великия българин на площад „Народни будители“.

Чествания ще има още в Асеновград, Хасково, Добрич и много други български градове.
Точно в 12:00 часа ще прозвучат сирените в памет на загиналите за свободата на България. Сирените в чест на Христо Ботев за първи път се използват  през 1948 г., когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.