ИЗВЪНРЕДНО! Цацаров с ексклузивни разкрития: Разбита е престъпна група за наркотици и фалшиви пари! Печатницата им се е намирала в…

Сотир Цацаров (3)

Разследване на Специализираната прокуратура бе оповестено на брифинг в Съдебната палата. В него  участват главният прокурор Сотир Цацаров, административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Става дума за престъпна група, арестувани са 5-има души за производство и разпространение на наркотици. Едно от лицата, освен с наркотици, се е занимавало с печатане на фалшиви банкноти. Нито една от банкнотите, обаче, не са стигнали до реализация вън от мястото на производство. Става дума за 50 и 100-доларови и 100-евро банкноти. Подготвяни са 500-еврови банкноти, посочи Цацаров.

Привлечени в качеството на обвиняеми са петима, задържани са под стража, едно от лицата се издирва. реализацията се е развила основно в Стара Загора и Габрово. Проведени са десетки претърсвания и обиски. Най-интересните неща, които са иззети – над 1 кг метамфетамин, пушка помпа, много боеприпаси за нея, полицейски униформи, прекурсори, марихуана, 193 листа с напечатани банкноти от 100 евро, банкнота с номинал 500 евро. 16 плаки с изображения на щатски долара, посочи Иван Гешев, шеф на Специализираната прокуратура.

Открита е печатна машина „Хайделберг“. Тя може да печата всичко, включително документи за самоличност, допълни той.

Наркотичните вещества са правени в Долно Сахране, а печатарската дейност е в механа „Мустанг“ в Габрово, която не работи като механа, допълни Цацаров.

От миналия петък насам има пета или шеста реализация. Привлечени са десетки лица като обвиняеми. Над 19 лица са задържани под стража по всички разработки. Българският съд ще реши дали всичките те са виновни, но това, че са под стража, говори за качеството на прокурорската работа, обясни Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов оцени акцията по групата за наркотици и фалшива валута като отлична. Лицето е регистрирано през 2009 г. за същото, излежал е присъдата си от 3-3,5 г. и когато излиза навън възстановява престъпната си дейност. Машината, плаките, които намерихме в печатницата, са първо качество. Колегите избраха точния момент преди тази печатница да почне да бълва фалшиви пари не само в България, а и в целия свят, допълни Спиридонов.

Шефът на групата ръководи производството на наркотици, останалите разпространяват. Отделно от това той прави и фалшиви пари на територията на механа Мустанг. Лицето беше изключително изненадано, че сме стигнали до него. Той направи пълни самопризнания за своята дейност, притиснат от всички доказателства, поясни още Спиридонов.

Източник: Пик