Марешки уверено крачи към затвора! Заковаха го с бащата на жена му! А в негова аптека във Варна намериха…

7 Dni Sofia30.10.2017
Марешки (4)

Фирма “Трейднет България”, която е един от основните играчи в реекспорта на лекарства, е близка до тъста на зам.-шефа на парламента Веселин Марешки.

Компанията до 2012 г. е била собственост на депутата. След това е продадена на рускинята Нина Катченко. Тя живее на семейни начала с Александър Мозякин – бащата на Светлана Марешка и съпруга на Веселин Марешки.

След продажбата от фирма “Фармнет”, през която минава бизнесът с лекарства на лидера на партия “Воля” твърдят, че двете дружества не са свързани по какъвто и да е начин. Това обаче явно не е съвсем така, показва последното издание на предаването “Открито с Валя Ахчиева” по БНТ, в което става ясно, че “Трейднет България” е близко до тъста на Марешки.

Освен това се оказва, че “Фармнет” снабдява “Трейднет България” с лекарства, които след това се изнасят за страни от ЕС. Това е т.нар. реекспорт – медикаменти, предназначени за България и доставени на по-ниски цени, се продават в чужбина почти двойно по-скъпо. Този бизнес не е забранен, но би трябвало да се прави само когато има излишък от лекарства.

През миналата година приходите от тази дейност са 6,115 млн. лева. Един от основните търговски партньори на “Трейднет България” е германската “Колфарма”. През 2016 г. тя е купила от българската компания лекарства за близо 1 млн. лева.

От издадени фактури става ясно, че плащанията по сделки на “Трейднет България” за износ на лекарства вместо в компанията се пренасочват по сметки на “Фармнет”.

В аптека на Марешки в Бургас пък се оказва, че се продава медикаментът “Хумира” с опаковка на български език, но вътре самата инжекция е с упътване на турски, става ясно от предаването на Ахчиева.

Лекарството от Турция не може да бъде внесено по законен начин, тъй като реекспорт на лекарства от страни извън ЕС е забранен. Поради това са сезирани съответните органи дали има контрабанда, сигнал е пратен и до Европейската агенция по лекарствата.