Класираха средните и минимални заплати в Европейския съюз! България отново на дъното… (СНИМКА)

Пари в буркан

Работната заплата представлява цената за положения труд и се определя с договор между работодателя и работника. Тя зависи от допълнителните приходи или спестените разходи за фирмата от наемането на още един човек в зависимост от използваните в съответната дейност труд, капитал и технологии. При това нито трудът, нито капиталът могат да се разглеждат поотделно, а е важно взаимодействието между тях.

Във всяка фирма тя се определя индивидуално в зависимост от прогнозите на мениджмънта какво ще бъде състоянието на компанията през следващите периоди и дали е необходим допълнителен персонал, като се отчита състоянието на трудовия пазар като цяло.

Работодателите се опитват да максимизират печалбата си чрез предлагането на продукти, които са ценни за пазарните участници и по тази причина те доброволно ги купуват. Освен това те създават заетост, която също е полезна за обществото. Определянето на минимална цена, която е по-висока от равновесната за предлаганите от даден човек умения, всъщност е твърде вероятно да го лиши от възможността да се реализира на съответното работно място.

В Европейския съюз няма единен модел за определяне на минималната работна заплата. 

Ето и размера на МРЗ в ЕС и други страни

Минималната работна заплата в България е 460 лв. и спрямо средна работна заплата от 1 023 лв. през първата половина на 2017 г

Според данните на Евростат най-високата месечна МРЗ е в Люксембург – 1 999 евро, следвана от Ирландия (1 563 евро), Белгия (1 562 евро), Нидерландия (1 552 евро), Германия (1 498 евро) и Франция (1 480 евро). При страните, където е въведена МРЗ, най-ниска е в България (235.2 евро), следвана от Румъния (318.5 евро), Латвия и Литва (380 евро), Унгария (412.7 евро), Чешката република (419.9 евро). Развитието през периода от 2013 г. насам показва, че най-бърз е растежът на МРЗ в евро в Румъния (102%), следвана от България (48.4%), Естония (46.9%), Латвия (32.6%), Чешката република (32%), Литва( 31.2%) и Словакия (28.8%). През посочения период МРЗ във Франция е повишена с 3.5%, в Испания – с 9.7%, в Германия е въведена през 2015 г. и след това е увеличена с 4%.

Източник: Trud.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.