Главчев при президента: Вижте кои са министрите в служебния кабинет, има изненадващи имена

payimage-622004

Започнаха консултациите с представилите на парламентарно представените политически партии и кандидатът за премиер Димитър Главчев при президента Румен Радев.

При Радев пристигнаха Теменужка Петкова, Рая Назарян, Деница Сачева и Томислав Дончев от ГЕРБ, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев ио Костадин Костадинов от „Възраждане“, Ивайло Вълчев, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН, както и Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

След тях при президента се появи и кандидатът за премиер Димитър Главчев, носейки папка.

„Провеждаме днешната консултация в изпълнение на новите промени в Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно с всички парламентарно представени политически сили. Така следвам стриктно новите текстове в Конституцията. От друга страна мисля, че политическата ситуация изисква сериозна отговорност“, поде Румен Радев.

„Всички очакват яснота за служебното правителство и предстоящите извънредни парламентарни избори“, добави той.

„НС чрез тези консултации е част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което носи и отговорност. Напълно естествено е да получите още на този етап информация лично от г-н Главчев, а не от мен. Виждам, че представителите на БСП ги няма. Искам да направя уточнение, че заявките за опозиционност според мен не означават липса на политическа отговорност и правосъзнание. Всяка една партия трябва да има отговорност преди всичко и уважение към Конституцията на България“, каза той, цитиран от Блиц.

По думите му сега е ключов момент, защото вече отговорността за служебното правителство вече не е на президента, а изцяло в ръцете на кандидата за служебен премиер.

„Г-н Главчев заповядайте да обявите изпълнението на проучвателния мандат и благодаря, че го изпълнявате ден по-рано“, призова президентът.

„На основание чл. 99 ал. 5 от Конституцията на РБ, ви представям структура и състав на служебното правителство“, поде Главчев.

„В състава има експерти и се надявам да има приемственост. Целях да е политически балансирано“, добави той.

„Европейският път на България ще бъде следван и в общи линии това е“, каза той.

Ето и предложенията му:

За служебен вицепремиер и министър на финансите предлагам Людмила Петкова. Тя е капацитет в областта на финансите с над 30 години опит.

За шеф на МВР – Калин Стоянов – завършил е академията на МВР. Той бе и част от кабинета „Денков“. Това беше най-трудното ми решение, колебаех се и до вчера. Но след като и главсекът подаде оставка, реших, че е предизвикателство за системата и двамата да са извън нея.

За служебен министър на регионалното развитие и благоустройството – г-жа Виолета Коритарова. Има дългогодишен опит в системата.

За социален министър – Ивайло Иванов. Специалист в областта на социалното дело, директор е на НОИ.

За министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов. Добре познат е на всички. Бил е и военен представител на България в НАТО.

За министър на външните работи – Ивайло Върбанов – Ценов. 15 години консул на България във Виена. С чудесни връзки с правителството там. Ръководим се от това, че това, че именно тази страна е против влизането ни в Шенген по суша.

Министър на правосъдието – Мария Павлова – заместник е на главния прокурор.

За министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков. Познат е на всички. Предстои оценяване в средното образование и една смяна мисля, че би утежнила процеса по тази преценка.

За министър на здравеопазването – Галя Кондева. Изпълнителен директор на специализираната болница за лечение на хематологични заболявания.

За министър на културата предлагам Найден Тодоров. Той е диригент в Пловдив и Русе. От 2017 е директор на софийската филхармония.

Министър на околна среда и води – Петър Димитров, в момента е зам.-министър, чудесен специалист е.

За служебен министър на земеделието предлагам г-н Кирил Вътев. Пак се връщам на приемствеността. Той е и досегашният заемал поста.

За министър на транспорта и съобщенията предлагам Георги Гвоздейков – сегашен министър на транспорта. Бил е народен представител.

За министър на икономиката и индустрията предлагам Петко Николов, бил е председател на КЗК и на Патентното ведомство.

Росен Карадимов е предложението ми за министерството на иновациите и растежа. Председател е на надзорния съвет на БНБ.

Валентин Мундров – министър на електронното управление;

За служебен министър на енергетиката предлагам Владимир Малинов – юрист по образование, член на управителния съвет на Булгартрансгаз.

За служебен министър на туризма предлагам Евтим Милошев – той е доказан експерт и мениджър. Лично го познавам от много години. Всички сте свидетели на работата му.

За министър на младежта и спорта предлагам Георги Глушков – председател на баскетболната федерация. Това е първият българин, играл в баскетболната лига в САЩ.