Министър Зарица е готова за затвора! Дала 4 млн. на bTV, БНТ, Нова, „Дарик“ и „24 часа“ да я хвалят

1

Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова е похарчила над 7.7 млн. лв. без ДДС или 9.2 млн. лв. с ДДС през последните 9 месеца за реклама на страната в български и чужди електронни медии, като договорите са сключени на пряко договаряне. Това става ясно от справка по Закона за достъп до обществена информация, поискана от TravelNews. Подходът и изборът на медии отново остава скрит, както при всички министри на туризма до момента. Рекламата на България не се обсъжда предварително с бранша и на кои пазари има необходимост от нея. Освен това страната ни няма нови клипове и послания от 4 години насам, които да провокират в новата реалност. Последните бяха създадени по време на Ковид пандемията при бившия вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова, пише сайтът travelnews.bg.

От българските медии най-много средства са предоставени на трите национални телевизии, показва справката. Бюджетът за Нова телевизия е 1.26 млн. лв. с ДДС. Толкова са предвидени още за БТВ и за БНТ. „Дарик радио“ получава 184 000 лв. с ДДС. За „Про нюз България“ са отделени 41 000 лв. с ДДС за представяне във в. „24 часа“ на 10 малко известни обекта от България. Никой от бранша обаче не е открил и видял тези обекти, а за сметка на това имаше редица статии в защита на министър Зарица Динкова да остане на поста. Трите национални телевизии също никога не пуснаха информации за исканаха оставка на Динкова от бранша.

„От години и при този министър действа правилото: Който слушка – папка“, коментира пред TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператора „Географски свят“. Според него изборът на български и чужди медии, както и рекламата на българския туризъм, не са коментирани с бранша предварително. Той допълни, че вече четвърта година страната ни няма нов клип и обновяване на бранда. Освен това на вътрешния пазар трябва да бъдат рекламирани малко известни места, които да привличат българите. В тях трябва да се събуди животът, а не масовите дестинации, които се пълнят така или иначе с туристи, подчерта проф. Рачев.

Припомняме, че пиар на орезилената министърка е пенсионираният журналист Асен Григоров. Което не му пречеше благодарение на щедрите грантове от шефката му, да обикаля трите телевизии ежедневно и да хвали правителството на Денков.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории