Вие такъв срам не сте виждали по БНТ! Денков се примоли на Бойко: Остави ни на власт!

7 Dni Sofia24.03.2024
1

ГЕРБ-СДС да се съгласят на правителство с премиер и външен министър Мария Габриел и без смяна на министри, за това настоя на запис по БНТ премиерът в оставкиа Николай Денков.

„Обръщам се към ГЕРБ-СДС и им напомням за даденото обещание – вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да имаме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет.

Той заяви, че решението било на ГЕРБ-СДС – „Ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата в пореден цикъл избори? „, попита той.

„За да изпълним дългосрочните си задачи преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се ротират само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за съставяне на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформа в Съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем“, заяви още Денков.

„Единтсвентоо, което се очкава от вас днес е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България“, заключи Денков.

Обръщението си премиерът в оставка реши да пусне в 20 часа на запис – без журналисти, без въпроси.

Припомняме, че днес вицепремиерът и кандидат-министър председател Мария Габриел, заедно с преговорния екип на ГЕРБ заявиха, че слагат край на разговорите с ПП-ДБ. Причината – поредните искания от страна на коалицията водена от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и останалите лидери на малки партии.