Нинова не може да повярва! Стари муцуни в БСП създадоха отряд „Бузлуджанци“, ще я свалят

payimage-620177

Ново политическо крило, опозиционно настроено срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, беше обявено днес. Това стана на среща под надслова „За бъдещето на БСП и лявото“, свикана от софийската организация на партията, с която Нинова отдавна враждува.

Шефът на столичните социалисти Иван Таков обяви, че днес се поставят основите на вътрешно обединение в БСП, което ще се нарича „Бузлуджанци“ и ще работи за възраждането на партията, като няма да се съобразява с партийното ръководство на „Позитано“ 20.

Напрежението в столетницата расте от местните избори насам. Тогава БСП-София се коалира с отцепниците от партията, обединени в коалицията „Левицата“, за да издигнат заедно за кандидат-кмет на столицата Ваня Григорова. Това стана през главата на Нинова. Стигна се до открит конфликт, когато столичните социалисти подкрепиха избора на председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ, както и участваха в разпределението на комисиите в съвета. Соцлидерът ги обвини, че са се продали на сглобката, и предизвика избори за ново ръководство на БСП-София. Вътрешната опозиция отвърна на удара – около 50 членове на Националния съвет на БСП (почти една трета от състава на съвета – бел.а.) се обявиха за ново ръководство на столетницата.

На днешната среща присъстваха редица известни фигури на БСП – Кирил Добрев, основният съперник на Нинова, когото тя изключи от партията; бившите председатели на БСП Сергей Станишев и Георги Първанов, напусналата партията Мая Манолова, както и Ваня Григорова. Първанов и Манолова представляват „Левицата“, където са се сплотили изключените и напусналите БСП. Това показа, че вътрешната опозиция продължава да работи в тясно сътрудничество с външните опоненти на Нинова вляво.