Примката около дебелата шия на Асен Василев се затяга! Най-накрая официално поискаха разследването му

1

5,411 милиарда лева – пари, които са взети от Бюджета и са похарчени незнайно за какво, но не и за компенсации за бизнеса. Това каза от парламентата трибуна депутатът от ГЕРБ и шеф на Комисията по енергетика Делян Добрев. Това се случи по време на дебатите относно Проект на решение за предприемане на действия във връзка с наличие на ликвидни проблеми и невъзможност Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да изпълнява законовите си задължения.

„Това не са пари, които са върнати на бизнеса. Това са парите, които Асен Василев лично прибра в Бюджета – 5,411 милиарда. Компенсациите за бизнеса са различни пари, които се събират по друг ред и се харчат по друг ред. Октомври месец 2021 г. АЕЦ „Козлодуй“ дава 450 милиона на Министерство на енергетиката, 2022 г., април месец, 1 милиард 176 милиона лева НЕК дава за закупуване на зърно – такова не беше купено! Май месец е платен дивидент от БЕХ в размер на 190 милиона, за периода март-юли 2022 г. от Фонда за енергийна сигурност, който искаме да попълним, са източени 1 милиард 309 милиона лева към Министерство на енергетиката, МРРБ и МОН, 2023 г. май месец е платен дивидент от БЕХ 291 милиона лева…“, подчерта Добрев.

Припомняме, че ГЕРБ и ДПС нанесоха жесток удар на финансовия министър Асен Василев. Искат той да покрие дефицита от 1 милиард лева в енергетиката. Такова предложение беше внесено от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и от депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов в деловодството на парламента.

Общинският съветник в София от ВМРО Карлос Контрера пък бе още по-краен:

Асен Василев трябва да бъде разследван за източване на българската енергетика, както и на Фонда за безопасност на движението.
След като прибра парите на БЕХ, на Фонда за сигурност на енергийната система, на НЕК, сега ни чака шоково поскъпване на тока. Липсата на средства блокира и АЕЦ-Нови мощности, чийто капитал няма откъде да бъде вдигнат, защото БЕХ е останал само с пари за заплати…

Оказа се, че и в нарушение на закона министърът на финансите е прибрал и парите на Фонда за пътна безопасност – там отиват глобите от Пътна полиция.

До кога цялата държава и прокуратурата ще си затварят очите за тези золуми? На всичко отгоре оня ден пак го предложиха за министър на финансите! Безобразията нямат край!

 

Карлос Контрера