ГЕРБ опря Киро до стената: Мария – премиер! Асен Василев – аут завинаги! Спомнете си записа…

кирил петков

„Всичко зависи от ПП-ДБ, ние сме показали конструктивно решение. Това, което е важно да се обясни е, че от самото начало ПП-ДБ опитва да саботира този процес и води страната към поредната криза и взривява и малкото равновесие.“ Това заяви пред Нова тв. зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

Сачева припомни записът от срещата на ПП преди година, когато Асен Василев казва: „По мое лично мнение в последния ден, в който тази Габриел иска да е премиер ще е последния ден на това правителство“

„От самото начало се работи по темата саботаж на Мария Габриел и да няма ротация“, заяви Сачева по повод думите на Асен Василев и действията на ПП-ДБ с днешна дата.

По повод връчването на мандата, Сачева заяви, че няма никакво бързане, защото всичко което е трябвало да бъде изговорено е направено. „Ние 9 месеца работим заедно, знаем кой какво иска, за какво се стреми. Трябваше ли да ги има всички тези сътресения, да водим 8 дни преговори, после още 7 дни“, заяви Сачева.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че по време на преговорите от ПП-ДБ са искали смяна на шефевете на службите с точна дата 30 април, без да е извървян пътят с реформите. Тя допълни, че от 14 страници споразумение е имало само три дискусионни точки, Закона за съдебната власт, текст предложен от правосъдното министерство, с което от ГЕРБ-СДС са били напълно съгласни и не е имало никакви дебати. Другият спорен текст е пълното разкриване на следствената тайна и службите. Сачева подчерта, че въпросните дискусионни точки са неадекватни спрямо дневния ред на българския гражданин.

Сачева е категорична, че има непрекъснат саботаж от ПП-ДБ. „Асен Василев от самото начало иска да направи този саботаж, всички останали които бяхме на масата опитвахме да намерим решение, защото българските граждани не искат избори“.  Сачева припомни, че още в началото на годината когато Росен Желязков от Баку казва, че при ротация ще бъде с мандат на ГЕРБ е започнала истерия от страна на ПП-ДБ. „ПП-ДБ за пореден път прилагат маркетингов триг и губят ценно време и живота на хората“.

Сачева е категорична, че от страна на ГЕРБ-СДС не се променят разбиранията за нито една от политиките, а министрите и сега са такива и припомни, че самите ПП-ДБ са искали тези министри и да има по-голяма приемственост. Тя припомни, че самите те са твърдяли, че са експерти, а после „се наредили като партийти войници“.

„Два пъти по време на преговорите Кирил Петков каза, че е съгласувал текстове лично с Делян Пеевски. Ние от самото начало не искахме да коментираме подобни теми, ние искахме да се запише че ще се търси 2/3 мнозинство, но като се изключи БСП защото ние имаме решение на конгреса. Редакцията е, че само заедно двете групи могат да търсят подкрепа, къде е този екслузивитет. Мария Габриел беше готова още на момента да го подпише. Самите ПП-ДБ се борят за членство в АЛДЕ. Цялата държава работи в грешна посока и истината е, че има хора които отклониха държавата от сериозните политиките. Ние сме за разумни реформи и отказваме да бъдем разигравани. ДПС е парламентарна група, своето парламентарно представителство и всички останали партии заслужават уважение. Няма екслузивитет на нито една парламентарна група освен ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да търсят заедно мнозинство“, заяви Сачева.

Зам.-председателят на ГЕРБ-СДС заяви категорично, че преговори с втория мандат няма да има.   „Самия факт, че когато разговаряхме до стигане на споразумение и до състав на кабинет от ПП-ДБ правиха всичко възможно, за да се отдалечим. Асен Василев в никакъв случай не е човекът, който пази финансите на България, но въпреки всичко приехме това, че от ПП-ДБ държат той да е финансов министър. Бъдещето на Мария Габриел по никакъв начин не може да бъде определяно от физическото лице Асен Василев.“

Тя е категорична, че единственият вариант на  ГЕРБ-СДС е кабинет с първия мандат, премиер Мария Габриел и без Асен Василев. Докато не се изчерпа тази опция няма да се предлагат и обмислят други варианти. По отношение на сроковете, Сачева заяви че не те поставят срокове, а хората, защото това положение вече не може да се търпи. „Нека да спрем да се занимаваме с фетиши, който иска да работи за българия да го заяви“, заяви Сачева.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории