Набутват Корнелия Нинова в списъка „Магнитски”!? Разследването е за сделки с оръжие и комисионни

7 Dni Sofia20.03.2024
кирил петков нинова

Корнелия Нинова ли е следващото знаково лице в списъка „Магнитски”? Тези слухове упорито вървят на жълтите павета през последните няколко дни. Днес популярният журналист Явор Дачков също направи категоричен намек в тази посока.

Той постна на своята фейсбук страница дописка с цитат от соцлидерката, която гласи: „Корнелия Нинова: Бойко Борисов унищожи ПП-ДБ”. Любопитното в случая е не статията, а коментарът, който я придружава:

„Това вчера го каза Костадин Костадинов от „Възраждане“. Корнелия Нинова можеше да помисли за по-оригинално изречение, но май е разсеяна. Да не би мислите ѝ да са другаде? Например в новия списък „Магнитски“ и разследванията на Украйна за далаверите с оръжие….И нейната не е лесна”, загатва Явор Дачков. Само преди три седмици разследващия журналист Христо Грозев заяви в интервю за „Свободна Европа“, че Киев разследва за корупция хора, свързани с БСП и с доставките на оръжие за Украйна. В разследването ставало дума за схеми, които са транснационални и включвали верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия.

„Организацията, която се нарича „Държавно бюро за разследване“ в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, разкри Грозев.

В началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че „България не е доставила и един патрон на Украйна“. Впоследствие министър-председателят към онзи момент Кирил Петков информира, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно – чрез фирми посредници.

Въпросното украинско разследване със сигурност е споделено с партньорските американски служби. И ако Нинова и хора от близкия й кръг са замесени в цитираните далавери, то лидерът на БСП наистина има за какво да се притеснява.