Съдът призна за виновен депутат от ДПС, присъдата му е такава, че утре пак ще купува гласове

Димитър Аврамов

Софийският градски съд призна за виновен депутата от ДПС Димитър Аврамов, подсъдим за търговия с влияние и подкуп, съобщиха от институцията.

Наказанието за Аврамов обаче е скандално, условно – 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Третият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан. Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред Софийския апелативен съд.

Съдебното дело се водеше за това, че Димитър Аврамов (и двамата негови помагачи) в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „Тировец“ в землището на Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от зърнопроизводителя Светослав Илчовски сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица – директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана и началника на РУП-МВР в Монтана.

За да продължи делото през годините, имунитетът на Аврамов бе свалян няколко пъти. Той е народен представител от ДПС в Монтана в 41-вото Народно събрание, както и в последните пет парламента, сочи справка на сайта на Народното събрание.