Невероятно плюене между Копейкин и Радев! Костя: Аз не ви вярвам вече, г-н президент, излъгахте ме!

7 Dni Sofia12.03.2024
Президент- „Възраждане“ - консултации

Жесток спор се разигра по време на срещата на Румен Радев и Костадин Костадинов с представители на „Възраждане“. Причаната е обвинението от страна на Костадинов, че президентът е погазил Конституцията, като не е издал указ да се проведе искания от „Възраждане“ референдум против еврото.

„През изтеклия период вие се позиционирахте като опозиция. Народното събрание се опитва да избере ново правителство. Как преценявате усилията в тази посока и какъв е шанса да се сформира правителство, дори и по-добро?“, запита Румен Радев и поиска да разбере дали от „Възраждане“ са готови да реализират третия мандат, ако той стигне до тях.

„Ние винаги сме готови да предложим състав и управление на държавата. Друг е въпроса дали ще срещне разбиране и всички сме наясно, че това не може да се случи“, заяви Костадинов като допълни, че това е невъзможно, защото „конфигурациите обслужват чужди посолства“.

Лидерът на „Възраждане“ беше категоричен, че парламентарни избори са не просто наложителни, но и задължителни. По думите му през последните три години държавата се е стопила с 200 хиляди души и допълни: „Този политически модел олигархично-посланически убива държавата. В тази ситуация предсрочните избори са задължителни.“

„Аз разбирам вашите вълнения, но този начин на говорене е присъщ на парламентарната трибуна и ще призова за по-сдържан тон“ и отново зададе въпрос, какво би се случило, ако при нови избори се получи същата конфигурация. Според Костадинов това не било сигурно и не може да се мисли по този начин.

Лидерът на „Възраждане“ обвини Радев, че е участвал в погазването на Конституцията и е трябвало да застане в защита на българсккия народ и референдума.

„Това е абсолютно невярно. Аз се ръководя единствено и само Конституцията каквато и да е тя. Без решение на Народното събрание аз не мога да разпиша указ за провеждане на референдум“, заяви Радев.

Костадинов не се съгласи с Румен Радев и отново го обвини, а президентът припомни, че не веднъж е казвал да не се погазва гласа на хората и трябва да се зачитат подписите на хората. Костадинов обаче отново го нападна и заяви, че е загубил вяра в президентската институция.

„Вярата е ваш въпрос и проблем“, отговори Радев

„Тъжното е, че вие с вашето поведение узаконихте беззаконието“, заяви Костадинов и допълни, че непровеждането на референдума против еврото е държавен преврат.