Радев се гаври с Киро и Денков: За 9 месеца се събрахте с ДПС! Така ли мислите да я карате?

1

Склонни ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ-СДС или ще се повтори сценарият отпреди 9 месеца? Този въпрос зададе държавният глава Румен Радев на „Продължаваме промяната“ по време на днешните консултации за съставяне на кабинет на „Дондуков“ 2.

„През последните 9 месеца основно вие носехте отговорност за управлението на страната. Осигурихте си твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават“, констатира Радев и попита:

Вие склонни ли сте да продължавате по същия път, по който поехте преди 9 месеца – това е въпрос, на който трябва да се отговори. Смятате ли, че ще има механично сливане на меморандума с документа, който предложиха от ГЕРБ? Или ще има изцяло нов документ?

Преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска,че тази отговорност ще нанесе политически щети. Но според нас, това си струваше, защото сега, след приети 2 последователно бюджетите, промени в Конституцията, с развиване на инвестиционните проекти, заседнали години наред, с отпушване на основните проблеми, свързани с енергийния преход и финансиране ная засегнатите региони от този зелен преход, можем да кажем, че си струваше усилието. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на консултациите при президента.

Да, понесохме политическа щета, не само заради опозицията, но и други политически сили ползваха популистки подход. Ако погледнем резултатите, струваше си. По отношение на сложните отношения – да, сложни са, никой не очакваше да бъдат леки. Затова смятаме за правилен актът, че имаме сложени 2 документа на масата за преговорите. Защото дали и как ще продължим зависи как ще изглежда споразумението оттук нататък. Захпочнахме преговорите, има съществен напредък. Но докато всичтко не е договорени, нищо не е договорено.

Много важно е, има разбиране от другата страна – тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени. Със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят, затова първата част бе да изчистим как ние подхождаме към тези реформи, които трябва да се свършат. Предстои обсъждане на възможен персонален състав на МС, но докато не приключи този процес, няма как да се обсъждат детайлите.

Да, напредък има. Дали трябва повече време – изцяло във вашите правомощия е да решите как ще действате. Понякога сте взимали едно или друго решение, защитавали сте го. Не е наша работа да се месим в тази процедура. Всички оценяваме,че България има нужда от стабилно правителство, защото в край на краищата ще бъде в полза на хората.