Румен Радев развали неделята на ГЕРБ и ПП, но какво ги направи за София не е истина

7 Dni Sofia10.03.2024
румен радев

„Самите партии мълчат в момента за преговорите и мисля, че така е редно. Надявам се след консултациите в понеделник да имаме повече яснота, но все пак да не забравяме, че те имаха девет месеца, в които беше ясно коя ще е датата, на която ще се подаде оставката. Девет месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси, и спояваха вътре сглобката. Според мен всякаква проява на демонстрация на мускули и внезапни изблици на опозиционност не се посрещат добре от хората“. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съвместно управление.

„Правя консултации с партиите и за това кога да бъде връчен първия мандат, но нека да говоря първо с тях“, посочи държавният глава.

По думите му той има ограничен избор от няколко човека, между които трябва да избира министър-председател, а той да избере министрите за евентуално служебно правителство.

„Аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал“, подчерта Радев.

Той коментира и напрежението около последните случаи на побой между българи и чужденци в столицата. „Недопустимо е правителството и кметството да не могат да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София. Какво можем да си представим за останалите места в страната. Това кара хората да се съмняват във всички приказки, че е овладян мигрантския поток“, заяви президентът.