Разследващ топ-журналист дава на съд мутресата Ивайла Бакалова: Край с телешкия ти възторг

7 Dni Sofia02.03.2024
payimage-617415

Чудех се дълго време дали изобщо да обръщам внимание на клеветите и измишльотините на Ивайла Бакалова по мой адрес. Преди две седмици в безкритично интвервю по БНР дамата ме нараче „псевдожурналист, купен и на заплата при едни хора“. Поисках право на отговор от БНР и го получих. Заявих, че ще я съдя. И няма да се откажа, защото бившата манекенка Бакалова е последният човек, който може да ми дава оценки.

Имам 32 години трудов стаж като журналист. Вчера обаче на прословутото заседание на комисия за „Нотариуса“ тя си позволи отново да сипе клевети. Вкара сайта ми Breaking.BG в някаква схема, според която „Мартин Божанов публикувал статии при мен. По-голяма глупост и лъжа не бях чувал. И това в парламентарна комисия.

Моето „престъпление“ е, че преди години публикувах обвинителният акт по делото за изнудване срещу настоящият й спонсор Веселин Денков-Брадата. И то след като беше внесен в съда. Той не е класифицирана информация и е обичайна практика в медиите да се публикуват подобни информации.

В него има доста зловещи неща за изнудването на Станка Марангозова, обвинението е за 800 000 лева, които, според прокуратурата, Денков и доведеният син на Емилия Масларова-Иво Масларов са взели с рекет от тази жена, застреляна пред дома й на 10 октомври 2019 година. Всеки е невинен до доказване на противното, разбира се. Кой е виновен и кой е невинен, решава съдът, не аз.

Но..самият Денков призна вчера пред депутатите, че има три обвинителни акта срещу него. За изнудването на Марангозова, за лихварство и като подбудител на убийството на тази дама, пак заедно с Масларов.

Между другото, убийството на Марангозова е едно от малкото поръчкови убийства в България през последните години, разкрито напълно. С поръчители, посредници и изпълнител. Сред тях е полковник от НСО. Затова делото се гледа в Софийския военен съд. Грешка, не се гледа, защото все не може да започне.

Та драмата на Бакалова и Денков е тази. Че не споделям телешкият възторг от нейните изявления и като нормален журналист търся дали всичко, което те твърдят, е истина. Не обичам хора да ми говорят от последна инстанция.

Та ще чакам Бакалова да докаже в съда, че Мартин Нотариуса, който нито съм чувал, нито съм виждал през живота си, е „публикувал“ в моя сайт. Значи показанията на Бакалова по „Барселонагейт“, текущо разследване, могат да се публикуват в „правилен сайт“, но обвинителен акт не може?

Има нещо гнило в Дания, в цялата история около „Нотариуса“ и то рано или късно ще излезе наяве. Защото пак повтарям Совите не са това, което са. И е нелепо обвиняем с три дела да чете морал на депутати. Защото всичко изговорено досега е: Една жена каза!

И на мен „една жена“ ми сподели, че две седмици е търсен подходящ състав на едно от съдилищата, който да смени мярката на Иво Масларов от арест в по-лека. След разкиването на убийството на Марангозова той избяга от България, бе обявен за издирване, задържан в берлинското метро и докаран у нас.

Та в крайна сметка, съвсем случайно, се намира съдия, който решава да смени мярката, но останалите от състава са против. Този съдия е същият, който промени мярката за неотклонение на Денков-Брадата и го пусна от ареста. Това, разбира се, е само съвпадение. Така ми каза „жената“.

Нотариуса е мъртъв от месец, Еврото е някъде в чужбина, но пък някак си схемата работи. Но това са дреболии някакви. На фона на „битката с корупцията“ в съдебната система, операция „Чисти ръце“ и тн. Чисти, колко да са чисти…Така например някакви злодеи твърдят, че делото за рекет срещу девера на съдия Цариградска, в което той е обвинен заедно с известния плевенски кримигерой Камен Куката, е за решаване във Върховния касационен съд….

Колкото до „съдебната система“, от която се жалва Бакалова, мога уроци да и преподавам. Пет години бях подложен на „съдебен терор“ от един престъпник, който лежи в затвора за въоръжени грабежи. Седем дела затова, че съм му „уронил доброто име в обществото“, спечелихме ги всичките с влезли в сила присъди, на всяко дело бях заплашван, заплашваха и адвоката ми пред погледите на съдиите. Случвало ми се е да имам две дела на ден срещу този.

Трябваше да слушам тричасови речи с обиди по мой адрес, политически изявления, клевети..Романи мога да напиша. Не знам кой поръча това срещу мен. А и ми е все тая.

Но няма да позволя на разни хора със съмнително минало и репутация да ме клеветят. Бакалова не разбира, че просто я използват, като онзи герой Илчовски. И като им свърши работата, ще я зарежат.

От профила във фейсбук на разследващия журналист Стефан Ташев